eur:
394.34
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Az izmosodó középosztály a kínai kommunista vezetés reménye

A kínai középosztály létszáma immár meghaladja a félmilliárdot – ez derült ki egy állami lap vasárnapi cikkéből. Mindez jó hír a pekingi vezetésnek, amely immár a belső fogyasztás felpörgetésével akarja újraindítani a gazdaság motorját.

Annak ellenére, hogy a külföldön felbukkanó kínai turisták úgy tudnak költeni a luxusra, mintha nem lenne holnap, a hatalmas országot a mesés vagyonokat enyhén szólva sem idealizáló Kommunista Párt vezeti; a hivatalos eszme nem a gazdagságot tekinti a fő értéknek, legalábbis papíron.

Mindazonáltal a mai Kína már nem az acélszürke zubbonyos, Mao-öltönyös emberek országa, és a pártvezetés is árgus szemekkel figyel egy mutatót: a gazdasági növekedését. A Kommunista Párthoz közel álló angol nyelvű gazdasági lap, az Economic Daily címoldalán vasárnap megjelent cikk is erre utal, amit a hongkongi South China Morning Post szerint a párt központi pénzügyi és gazdasági bizottságnak egyik tagja írta álnéven. Ennel lényege, hogy

az immár több mint félmilliárdos középosztály vásárlóereje – az urbanizációval és a technológiai fejlesztéssel együtt – az, ami a jövőben Kína motorja lesz.

Kommentátorok az írást ama publikációk sorába helyezik, amelyekkel Kína meg akarja nyerni a pénzpiacok bizalmát, hogy a megakadt a gazdasági növekedés nem hosszú távú jelenség.

A cikk Walt Rostow amerikai közgazdász elméletére is utal, miszerint Kína „a tömegfogyasztás lépcsőfokán áll, és a kínai piac hatalmas fejlesztési potenciállal, illetve globális vonzerővel bír”.

Legutóbb 2019-ben becsülték meg a kínai középosztály létszámát, akkor 400 milliós szám jött ki. A hétvégi írás már 100 millióval többet említ, de nem jelöl meg forrást, és azt sem magyarázza el, ki minősül Kínában középkeresetűnek.

Mint mások mellett a South China Morning Post is megjegyzi, a kínai vezetés az 1,4 milliárdos lakosság vásárlóerejére akarja építeni a gazdasági növekedést, amelyet a külső kereslet visszaesése és az ingatlanpiac válsága akasztott meg.

A kormány februárban jelezte, hogy egy sor lépéssel akarja felpörgetni a hazai fogyasztást. Például lakásfelújításra, a háztartási gépek, bútorok és autók lecserélésére fogják bátorítani a polgárokat. Sanghajban egy új kocsi vásárlásához már most félmillió, új háztartási gépekhez pedig 50 ezer forintnak megfelelő összeget adnak támogatásként.

A hazai fogyasztás már tavaly is kiemelt tényező volt a gazdasági növekedésben – a GDP-növekmény 82 százalékát adta. Kínai közgazdászok attól tartanak, hogy lassulhat a növekedés üteme, amit szerintük 5 százalék fölött kell tartani. Ez alá csak azután eshet, ha az ország már viszonylag gazdaggá válik, de addig még mindig hosszú út áll az ország előtt – mondták. Az egy főre jutó jövedelem ugyanis az ennek megfelelő amerikai adat 17 százaléka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×