eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Petro Porosenko ukrán államfő nyilatkozik a Kercsi incidens fejleményeivel kapcsolatban a CNN amerikai hírtelevíziónak Kijevben 2018. november 28-án. Porosenko javaslatára két napja vezették be a hadiállapotot tíz megyében 30 napos időtartamra.
Nyitókép: MTI/Mihail Palincsak

Mégis bíróságra mehet "hazaárulás" miatt a volt ukrán elnök

Hazaárulás és terrorszervezet segítése miatt bíróság elé állítják Petro Porosenko volt ukrán elnököt. A nyomozati szakasz a napokban zárult le, és az ukrán nyomozóhatóság úgy döntött, hamarosan megküldi a bíróságnak a vádiratot.

Petro Porosenko édességipari mágnás volt a független Ukrajna ötödik elnöke és Volodimir Zelenszkij elődje. Érdekes módon annak, hogy hazaárulás miatt bíróság elé kerülhet, még nem sok nyoma van az angol nyelvű médiában.

Porosenko decemberben azzal hallatott magáról, hogy külföldre akart utazni. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU azonban ezt megakadályozta, azt állítva, hogy Orbán Viktorral akart találkozni, és hogy „Oroszország ezt megpróbálhatta volna kihasználni az ukrán érdekek ellenében”. Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás azonban akkor azt mondta: a volt elnök naptárában csak lengyelországi és amerikai találkozók szerepeltek.

A hazaárulási ügy nem ehhez az úthoz kapcsolódik, még 2021-ben, az orosz invázió előtt fogalmazták meg a gyanút. 2022-ben bíróságra idézték, de nem vették őrizetbe. Az ügy szálai 2014-2015-re nyúlnak vissza. Ekkor csatolta el Oroszország a Krímet és indult meg a lázadás a jobbára oroszajkú, kelet-ukrajnai területeken és kiáltotta ki függetlenségét a külvilág által el nem ismert Luhanszki és Donyecki Népköztársaság.

Petro Porosenko akkor – az ukrán nyomozók szerint – 1,5 milliárd dollár értékben írt alá megállapodást Oroszországgal arról, hogy szenet szállít a Kijev-ellenes lázadók kezén lévő Donbászból. Közben "hatalmával visszaélve törvénytelenül leállította a szén behozatalát Dél-Afrikából".

Az ügyletben érintett a szintén hazaárulónak tartott Viktor Medvegycsuk Moszkva-barát volt ellenzéki politikus, aki lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja. A terrorcsoport segítésének vádja az, hogy Porosenko az oroszbarát ukrán fegyvereseket segítette.

Ez azért is meghökkentő és a dolog azért tűnik politikai indíttatásúnak, mert Petro Porosenko idején folyt az úgynevezett terrorellenes művelet éppenséggel a Moszkva-barát, kelet-ukrajnai lázadók ellen.

A háziőrizetbe vett és szintén hazaárulással vádolt Medvegycsukot – akinek pártját Zelenszkij elnök betiltotta – ukrán katonai egyenruhában fogták el, miközben megpróbált megszökni, még a háború első hónapjaiban. Az ügylet további érintettje Vlagyimir Gyemcsisin volt ukrán energetikai miniszter és Szergej Kuzjara üzletember.

2022 elején egy kijevi bíróság zárolta Porosenko exelnök vagyonát és több vagyoni eszköze még mindig zárlat alatt van. Mindezek ellenére Petro Porosenko épp szerdán mondott beszédet a Verhovna Radában, az ukrán parlamentben, és egyszerre támogatta és bírálta utódját. Egyrészt azt mondta: támogatja a hatalom tervezett átalakítását. A jobbára üres ülésteremben orosz agresszióról beszélt, és arról, hogy meg kell szabadulni a Moszkva-barátnak mondott Viktor Janukovics volt elnök befolyásának maradványaitól. Emellett technokrata kormány kell. Zaluzsnij tábornokot, a hadsereg vezetőjét, akinek Zelenszkij által tervezett menesztését már egy ideje lebegtetik, viszont hagyják békén – mondta úgy, hogy majdnem trágárság hagyta el a száját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×