eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt rendőr 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Aggasztóan sokakat inspirálhatott a prágai lövöldöző tömeggyilkos

A cseh rendőrség belső ellenőrzési hivatala nem talált hibát a rendőri eljárásában a prágai Károly Egyetemen történt lövöldöző elleni beavatkozás során. A december 21-i, 15 halálos áldozatot követelő ámokfutással összefüggésben bejelentették, hogy eddig 165 esetben jártak el, és 93 esetben indítottak büntetőeljárást. A leggyakoribb esetek bűncselekmény helyeslésére, veszélyes fenyegetésre és rémhírterjesztésre vonatkoztak.

A cseh rendőrség már harmadik hete foglalkozik a prágai Károly Egyetemen három nappal karácsony előtt elkövetett tömeggyilkossággal. A mai napig is felbukkannak ugyanis olyan emberek, akik nem ítélik el a borzalmas ámokfutást, sőt azt állítják, hogy a lövöldöző őket is inspirálja. Eddig 165 ilyen esetet vizsgáltak meg. Tomáš Kubík rendőrfőkapitány-helyettes szerint a legnagyobb számban azok vannak, akik helyeslik a 24 éves elkövető tettét.

„A legtöbb esetben a bűncselekmény jóváhagyásáról, veszélyes fenyegetésről vagy rémhírterjesztésről van szó”

– jegyezte meg a főkapitány-helyettes.

Néhány esetben már le is zárult a nyomozás. Őrizetbe senkit sem vettek a rendőrök, négy személyt azonban pszichiátriai kezelésre küldtek. A legtöbb munkájuk a prágai rendőröknek van a bűncselekmény utáni esetek kivizsgálásával. Vojtěch Motyka, a prágai rendőrség bűnügyi csoportjának igazgatóhelyettese elmondta, hogy nyolc sérültet továbbra is kórházban ápolnak. A lövöldöző indítékát még vizsgálják. A rendőrség arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az elkövető pszichiátriai beteg volt-e.

A nyilvánosság részéről feltett további gyakori kérdés, hogy milyen fegyvert vagy fegyvereket használt az ámokfutó. A rendőrség viszont ebben az esetben sem szolgált konkrét információkkal, arra hivatkozva, hogy a ballisztikai vizsgálat még nem fejeződött be. Azt is vizsgálják, honnan szerezte a támadó a fegyvereit. Vojtěch Motyka csak annyit erősített meg, hogy

az elkövető legálisan rendelkezett a fegyverekkel, és mindet tavaly vásárolta. A nyomozók azt valószínűsítik, hogy a lőfegyverek megvásárlására kölcsönt vett fel a saját magával is végző egyetemista.

Közben eldőlt, hogy posztján marad Marian Jurečka cseh munka- és szociális ügyi miniszter, miután pártja, a koalíciós KDÚ-ČSL országos tanácsa nem hagyta jóvá a visszahívását. A pártvezetés kedden foglalkozott a miniszter sorsával, miután bírálatok érték a minisztériumában az egyetemen történt lövöldözéssel egy időben tartott karácsonyi vacsora miatt. A tárcavezetőt többen lemondásra szólították fel, amiért nem szakította félbe az ünnepséget még akkor sem, amikor már ismertek voltak a tragikus következmények.

Sajtóhírek szerint Marian Jurečka aznap este a karácsonyi vacsorát elhagyva részt vett a kabinet rendkívüli ülésén, majd visszatért a folytatódó ünnepségre, ahonnan csak a hajnali órákban távozott. Napokig nem adott magyarázatot a viselkedésére, majd vasárnap felajánlotta lemondását, amit Petr Fiala miniszterelnök visszautasított. Bár a kormányfő szerint a miniszter hibát követett el, elegendőnek tartotta a bocsánatkérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×