eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyászoló emberek leróják tiszteletüket a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 23-án. Két nappal korábban az egyetem egyik 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi fő épületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, majd rendőrségi jelentések szerint magával is végzett. Otthonában egész fegyverarzenált találtak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ilyennek látta a lőtanára a prágai ámokfutót egy hónappal a lövöldözés előtt

Megszólalt a szakértő, aki lőni tanította a tömeggyilkost.

A cseh belügyi tárca vezetője szerdán írt levelében arra szólította fel a településvezetőket, hogy a Prágában történt tragédiára való tekintettel szilveszter éjszakáján ne lőjék fel a tűzijátékot. A polgármestereket egyúttal arra kérte, hogy a polgárokat is szólítsák fel erre. „Az ok úgy gondolom, egyértelmű. A legkevesebb, amit jelen pillanatban tehetünk, hogy nem fokozzuk a feszültséget és az esetleges traumákat, melyeket ez a felfoghatatlan erőszak kiváltott” – írta levelében Vít Rakušan.

A prágai Károly Egyetem egy 24 éves hallgatója múlt csütörtökön 13 embert lőtt le az egyetem bölcsészkarán, majd magával is végzett. Egy személy a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe, további 24-en pedig szintén kórházba kerültek, többen közülük súlyos sérülésekkel. A lövöldöző az egyetemen elkövetett mészárlás előtt saját apjával is végzett a Kladnoi járásban található Hostouň településen. A rendőrség a házban a holttest mellett egy gázpalackot, valamint robbanószert is talált.

Ugyanitt találták meg azt a levelet is, melyben a tömeggyilkos egy másik szörnyű tett elkövetéséről vall. Beismerte ugyanis, hogy megölt egy 32 éves férfit, valamint annak kéthónapos kislányát egy Prágához közeli erdőben. A rendőrség is megerősítette, hogy a fiatal férfi követte el a kettős gyilkosságot. A ballisztikai vizsgálatok kimutatták, hogy a klánovicei erdőben történt gyilkosságot ugyanazzal a fegyverrel követték el, melyet a támadó házában találtak a prágai vérontást követően. A megdöbbentő kettős gyilkosságot még december 15-én követte el az ámokfutó, a rendőrség ezt követően kiterjedt keresőakciót indított, de egészen a prágai mészárlást követő nyomozás megkezdéséig nem derült fény a tettes kilétére.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az elkövető nyolc fegyvert tartott legálisan.

Nagyjából egy hónappal a vérengzés előtt felkeresett egy fegyverszakértőt, aki megtanította lőni.

A fegyverszakértő a CNN Prima televíziónak elmondta, a későbbi gyilkos minden fegyverét és felszerelését magával vitte a lőtérre, és csak az érdekelte őt, hogy megtanuljon lőni. A lőoktató számára a fiatal férfi nagyon megbízhatónak tűnt, ezért fel sem merült benne, hogy valami nincs nála rendben. „Nagyon csendes volt, nem beszélt sokat és nagyon udvariasan fejezte ki magát. Minőségi felszerelése volt, és látszott rajta, hogy valóban érdeklődik a lövészet iránt, ami bizonyos módon feltöltötte őt. Sosem utalt rá, hogy gyilkosság elkövetését tervezi, vagy hogy emberekre akar lőni” – mondta a lőoktató, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnék megszigorítani a kliensfelvétel feltételeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×