eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rendőrök és mentősök a helyszínen a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadás következtében többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek. Az elkövetőt ártalmatlanították, de részleteket nem közöltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Pánikgomb is jöhet a prágai lövöldözés után

A prágai Károly Egyetemen karácsony előtt történt tömeggyilkosság a biztonsági intézkedések szigorítására ösztönzi a cseh egyetemeket és főiskolákat. A hallgatók és alkalmazottak biztonsági képzésen vesznek részt a jövőben, és azt is tervezik, hogy fémdetektorokkal szerelik fel a felsőoktatási intézményeket.

Mikuláš Bek cseh oktatásügyi miniszter szerint az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet rövid távon végre kell hajtani, a felsőoktatási intézményvezetők és a rendőrség közötti együttműködés szorosabbá fűzése. A tárcavezető ennek érdekében ült le tárgyalni a csehországi egyetemek rektoraival, a rendőrséggel, valamint a belügyminisztérium munkatársaival.

A biztonsági intézkedéseket a miniszter szerint nem általánosan, hanem az egyes egyetemeknek és főiskoláknak helyet adó épületek műszaki állapotához mérten kell kidolgozni. Elmondta: ez azokban az országokban is így működik, ahol a múltban már több fegyveres támadás is történt. Példaként megemlítette, hogy az Egyesült Államokban a hallgató nem cipelhet magával olyan nagy méretű csomagot vagy táskát az épületben, mint ahogy azt a prágai elkövető tette.

Az oktatási miniszter az olyan információs rendszerek kiépítését is fontosnak tartja, amelyek figyelmeztetik az adott épületben tartózkodókat a veszélyre.

Mikuláš Bek egy munkacsoport létrehozását is bejelentette, amely feladatául kapta a vonatkozó jogszabályok átértékelését, illetve egy biztonsági kézikönyv kidolgozását az egyetemek részére. A munkacsoport jövő szerdán ülésezik először. A miniszter hosszú távon fontosnak nevezte a széles körű politikai vitát a csehországi fegyverviselés szabályozásáról is.

Milena Králíčková, a Károly Egyetem rektora bizakodással fogadta, hogy elkezdődtek a biztonság megerősítését szolgáló egyeztetésék. „Szilárdan hiszem, hogy az akadémiai közösség újra talpra áll, és a Károly Egyetem Bölcsészkarán elkövetett tragikus események után fokozatosan visszatérünk a tudományos életéhez” – fogalmazott a rektor.

A bölcsészkar főépületében december 21-én történt a támadás. Egy 24 éves hallgató 13 embert lőtt le a helyszínen, egy ember később a kórházban meghalt. A lövöldözésben további 25-en megsérültek. A támadó végül saját magát is lelőtte.

Milena Králíčková közölte: az egyes karok annak megfelelően választják majd meg a biztonsági intézkedéseket, hogy az adott épület, melyben székelnek, mit tesz lehetővé a számukra. A Károly Egyetem 17 karán mintegy 190 épületben zajlik az oktatás.

Otmar Sláma, az egyetem válságstábjának vezetője szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy ezeket az épületeket milyen biztonsági rendszerekkel szereljék fel, de már elindult a feltérképezésük.

„Szóba került, hogy pánikgombokat helyezzünk el az épületekben, vagy olyan zajérzékelőket, melyek felismerik a lőfegyverből leadott lövések hangját”

– mondta Otmar Sláma, hozzátéve, hogy a modern biztonsági eszközök beszerzéséhez és alkalmazásához szakemberekre is szükség lesz, és egy akkora egyetem esetében, mint a prágai Károly Egyetem, ez nem kevés költséggel jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×