eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kiderült: vissza fog térni a határellenőrzés a szlovák-magyar határon

„Szlovákia nem hosszabbítja meg a szomszédos országokkal közös határon végzett ellenőrzéseket, mivel csökkent az illegális migráció, és jelenleg nyugodt a helyzet” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter. A cseh kormány ezzel ellentétben úgy döntött, hogy Csehország február 2-ig meghosszabbította a szlovák határ szúrópróbaszerű ellenőrzését.

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter közölte, hogy nem terjeszt elő újabb javaslatot a határellenőrzések meghosszabbítására. Ezt azzal indokolta, hogy az illegális migrációt érintő helyzet jelenleg nyugodt és stabil. „Az intézkedéseket akkor vezetjük be újra, ha információt kapunk az illegális migráció újbóli megélénküléséről” – mondta a belügyminiszter.

Várakozásai szerint erre tavasszal kerülhet sor.

Közölte, hogy ezt az időszakot arra használják ki, hogy megpihenjenek azok a rendőrök és katonák, akik szolgálatot teljesítettek a határon, és felkészülten várják, ha ismét erősödne a nyomás. „Példaként akarunk szolgálni. Szeretnénk betartani mindent, hogy a schengeni szabály érvényben legyen, de illegális bevándorlókat nem engedünk be. Lehet, hogy eljött az ideje, hogy az osztrák, a lengyel és a magyar fél is átértékelje az ellenőrzések bevezetését” – jelentette ki a szlovák belügyi tárca vezetője.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

A cseh kormány viszont a szerdai kabinetülést követően bejelentette, hogy Csehország február 2-ig meghosszabbítja a szlovák határ szúrópróbaszerű ellenőrzését. Vít Rakušan cseh belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

a környező országokban kialakult helyzetre reagálnak, amelyek szintén meghosszabbítják az ellenőrzést.

A tárcavezető hozzátette, a cseh rendőrség már 680 ezer embert ellenőrzött a határokon, és 1120 fő belépését akadályozta meg az országba, továbbá 58 embert vett őrizetbe embercsempészés miatt. Szlovákia 126 esetben fogadta el a visszatoloncolást.

A cseh kormány még október 4-én döntött a szúrópróbaszerű határellenőrzés ideiglenes bevezetéséről, eredetileg csupán 10 napra. Petr Fiala cseh kormányfő közlése szerint Lengyelország és Ausztria hasonló döntésére reagáltak. Ezt követően Prága folyamatosan meghosszabbította az ellenőrzés időtartamát.

(A nyitóképen: A szerb rendőrség által lezárt egykori Bácska birtok és a környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×