eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök és mentősök a helyszínen a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadás következtében többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek. Az elkövetőt ártalmatalnították, de részleteket nem közöltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Külföldi példák alapján gyilkolt a cseh férfi - gyásznapot hirdettek Prágában

14 halálos áldozat, 25 sérült, gyász, könnyek és döbbenet – ezt éli át most a cseh főváros, miután tegnap egy 24 éves ámokfutó vérfürdőt rendezett a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarán, majd magával is végzett. A cseh belügyminiszter szerint a lövöldözésnek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz.

Az éjjel közölt legfrissebb információk szerint 14 halálos áldozata és 25 sérültje, köztük 10 súlyos sérültje van annak a lövöldözésnek, amely csütörtök kora délután történt Prága belvárosában, a Károly Egyetem Bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél. A vérengzés során az elkövető is életét vesztette.

Hírügynökségi jelentések szerint egy 24 éves férfiről van szó, aki az egyetem egyik hallgatója volt, és a Prágától nem messzire fekvő Hostouň településen lakott, ahol az eset után történt házkutatás során holtan találták az édesapját.

Előzetes információk szerint az elkövető először otthonában lelőtte az apját, ezt követően vette Prága felé az irányt. Vít Rakušan cseh belügyminiszter a vérengzés helyszínére érkezve azt nyilatkozta, hogy egy ember volt a gyilkosságok elkövetője, a rendőrség pedig vizsgálja, mi lehetett e szörnyű tett elkövetőjének indítéka.

Prága, 2023. december 21.
Vit Rakusan cseh belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én. A fegyveres támadásban legkevesebb 15 ember életét vesztette, 30-an megsebesültek. A rendőrség közlése szerint a 24 éves elkövető az egyetem hallgatója volt és ő is az áldozatok között van.
MTI/EPA/Martin Divisek
Prága, 2023. december 21. Vit Rakusan cseh belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én. A fegyveres támadásban legkevesebb 15 ember életét vesztette, 30-an megsebesültek. A rendőrség közlése szerint a 24 éves elkövető az egyetem hallgatója volt és ő is az áldozatok között van. MTI/EPA/Martin Divisek

A közösségi oldalakra feltöltött bejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy hasonló külföldi támadások inspirálták. A belügyminiszter megjegyezte, semmi sem utal arra, hogy a történteknek bármi köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz. A tárcavezető hozzátette, hogy a lövöldöző büntetlen előéletű volt, és a fegyverét legálisan tartotta.

Az ámokfutás ideje alatt az épületben rekedt egyetemi hallgatók és dolgozók elbarikádozták magukat az előadótermekben és irodákban.

Egészen döbbenetesek azok a kamerafelvételek, amelyek azt ábrázolják, hogy néhányan az ablakon kimászva az épület homlokzatán rejtőzködnek azt kockáztatva, hogy onnan akár a mélybe is zuhanhattak volna.

A rendőrség a lövöldözés végeztével kiürítette a Károly Egyetem Bölcsészkarának épületét, ahol Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitány tegnap esti tájékoztatása szerint hatalmas fegyver- és lőszerarzenált találtak. A rendőrfőnök szerint a különleges egységek gyors beavatkozása nélkül sokszorosan több áldozata is lehetett volna a mészárlásnak. A rendőrség péntek délelőttre ígért részletes tájékoztatást.

Petr Pavel köztársasági elnök tegnap éjjel tartott sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy senki ne éljen vissza a történtekkel, és ne használja azt politikai célokra vagy a rendőrséggel szembeni támadásra.

A szörnyű tett Csehország történetének legtragikusabb lövöldözéseként vonul be a történelembe. A 2015-ös Uherský Brodban történt lövöldözésben nyolcan haltak meg, négy éve az ostravai kórházban történt fegyveres incidens során kilencen. Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtök estére rendkívüli kormányülést hívott össze, melyen úgy döntöttek, hogy december 23-ára nemzeti gyásznapot hirdetnek, félárbocra eresztik a nemzeti lobogót, délben pedig országszerte megszólalnak a harangok az áldozatok emlékére.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×