eur:
389.64
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Párizs, 2024. március 28.Lelátókat építenek a párizsi Mars-mezőn, a 2024-es párizsi nyári olimpia versenyeinek egyik színhelyén 2024. március 28-án. Itt rendezik meg strandröplabda-bajnokságokat, illetve a paralimpia vak sportolóinak labdarúgó-tornáját.
Nyitókép: MTI/AP/Aurelien Morissard

Kis-Benedek József az Arénában: aligha lesz terrortámadás a foci Eb-n és az olimpián

A fokozott előkészületek miatt szinte lehetetlen terrorcselekménnyel megzavarni a párizsi olimpiát, mint ahogy a németországi labdarúgó Európa-bajnokság biztosítása sem jelenthet problémát a szervezőknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A 2024-es év két legfontosabb és legkiemelkedőbb sporteseménye a június 14. és július 14. között Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a július 26. és augusztus 11. között rendezendő párizsi olimpia. Az elmúlt időszak terrortámadásai miatt a szervezők fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek, minden eshetőséget számba vesznek és kellő számban mozgósítják majd a hatóságokat.

Kis-Benedek József az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: mindkét esemény szervezői időben elkezdték a felkészülést, melynek keretében többek közt nagyon komoly kockázatelemzést is végeznek. A monitorozás kiterjedt arra is, hogy konkrétan milyen biztonsági zónákat kell kialakítani, de az illetékesek figyelik azt is, mely szervezetek „jöhetnek szóba” a sportrendezvények esetleges megzavarását illetően.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a rendőrökön és a biztonsági szolgálatok munkatársain kívül

már most Párizs utcáin járőröznek az úgynevezett sentinel egységek is,

melyek katonákból állnak, több ezren vannak, és legfőbb feladatuk a közterületek ellenőrzése, minden gyanús cselekmény kiszűrése a francia fővárosban. Az ötkarikás játékok ideje alatt pedig még nagyobb számban lesznek jelen a hatóságok a versenyhelyszíneken, illetve azok közelében.

„Ahol nagyobb a kockázat és nagyobb védelem szükséges, oda értelemszerűen több embert csoportosítanak majd” – magyarázta az MTA doktora.

Kis-Benedek József úgy véli, ilyen felkészültség mellett nem valószínű, hogy bármilyen terrortámadást végre tudnának hajtani az olimpia idején. Mint mondta, a biztonsági területek megfelelően fel lesznek szerelve, minden szükséges technológiai berendezés rendelkezésre fog állni, sőt a tartalékokra is gondolnak a szervezők. Ez tehát azt jelenti, hogy

a sportolók, a küldöttségek és a szurkolók egyaránt biztonságban érezhetik majd magukat.

Az illetékesek többféle próbagyakorlaton keresztül szimulálják, miként kell megakadályozni, hogy terroristák, gyanús személyek juthassanak be a stadionokba vagy a csarnokokba.

Foci-Eb négy héten át

Az egy hónapig tartó németországi labdarúgó Európa-bajnokság szervezői hasonló intézkedésekkel készülnek. Kis-Benedek József szerint egy futballrendezvény esetében kisebb a terrorfenyegetettség az olimpiához képest, de ugyanúgy fontos a megfelelő felkészülés és minden lehetséges kockázat kizárása.

A labdarúgó-Eb esetében az jelenthet nagyobb rizikót, hogy tíz helyszínen rendezik a mérkőzéseket.

A címzetes egyetemi tanár szerint valószínűleg együttműködnek a francia és a német biztonsági szolgálatok a következő időszakban, hogy kiszűrhessenek minden egyes gyanús történést. Ilyen rendezvények előtt és alatt a NATO hírszerzése megkéri a tagállamokat, hogy értesítsék a katonai szövetség terrorelhárító központját, ha valamilyen problémát, kockázatot észlelnek.

Kis-Benedek József végül elmondta: a szervezők a biztonsági szolgálatokon keresztül minden lényeges információt összegyűjtenek annak érdekében, hogy megfelelő és hatékony védelmet tudjanak biztosítani a sportrendezvények ideje alatt.

„Fizikailag egyszerűen nem lehet megoldani, hogy terrortámadásra kerüljön sor ezeken az eseményeken” – nyugtatott meg mindenkit a biztonságpolitikai szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×