eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Prága, 2023. december 22.Gyertyát gyújt egy gyászoló a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött a bölcsészkar épületében, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan.
Nyitókép: MTI/AP/Erdős Dénes

Kis-Benedek József: lehettek olyan árulkodó jelek, amelyek gyanússá tették a prágai merénylőt

Nem a rendőröknek, hanem a prágai lövöldöző környezetében élőknek volt esélyük arra, hogy előre jelezzék a vérengzést – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint a fiúnak komoly lelki problémái lehettek, amiről vélhetően tudhattak a hozzá közel álló emberek.

Bár csütörtökön a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél nem terrorcselekmény történt, Kis-Benedek József tájékoztatása szerint a mesterséges intelligencia segítségével már a világ számos országában automata rendszerek figyelik a hasonló cselekményeket vagy az azok előkészítésével kapcsolatos fellépéseket, tevékenységeket. Ha adott esetben külföldi szolgálat szerez tudomást ilyen esetről, akkor az átadhatja az információkat a partnerszolgálatnak. Ezek az együttműködések elsősorban a terrorcselekmények visszaszorítását vagy megakadályozását érintik, Prágában azonban más típusú fegyveres támadás, illetve öngyilkosság történt.

Kis-Benedek József emlékeztetett, hogy Magyarországon is a mesterséges intelligenciát alapul vevő figyelőrendszer segítségével bukkantak rá több olyan személyre, akik kapcsolatban álltak az al-Kaidával.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta: csütörtökön az történt, hogy az illető személy jelezte, öngyilkosságot akar elkövetni, és azt is bevallotta, hogy az ötlet alapvetően egy, a környezetében lévő nőtől származott. Utóbbi hasonló akciót hajtott végre Oroszországban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államokban is történtek hasonló események, amelyek egyre több helyen jellemzőek az utóbbi időben. „A téma a földön hevert, csak le kell érte hajolni – már ha valakinek van valami hajlama erre” – fogalmazott.

A biztonságpolitikai szakértő közölte: ha öngyilkossággal kapcsolatban jutnak valamilyen információhoz a hatóságok,

„nem foglalkoznak vele mélyen”, tekintettel arra, hogy ez magánügy.

A terrorcselekmény természetesen teljesen más eset, ezekre külön figyelnek. Hozzátette: karácsony környékén sokkal több hír érkezik öngyilkosságokról, mint az év más időszakaiban. Annyi ilyen eset előfordul, hogy lehetetlen vállalkozás a lekövetésük a rendőrség vagy a titkosszolgálati szervek számára. Éppen emiatt Kis-Benedek József nem hibáztatja a rendőrséget a prágai vérengzés ügyében, sokkal inkább felelősök lehetnek szerinte azok az emberek, akik az elkövető környezetében élnek, mert ők tapasztalhattak, megfigyelhettek árulkodó jeleket.

A merénylő egy 1500 fős kis faluban lakott, az ilyen kis településeken pedig szinte mindenki ismer mindenkit. A szakértő szerint a fiúnak komoly lelki problémái lehettek, amiről vélhetően a község lakói is tudomást szereztek, ezért valakinek jeleznie kellett volna a hatóságoknak, hogy bármikor baj történhet. Mint fogalmazott, érdemes lenne utánajárni, hogy tudott-e bármit az elkövető szándékairól az az egyetemi csoport, amelybe járt. „Nem biztos, hogy észleltek ilyen jeleket, de az is lehet, hogy tudtak róla, csak nem tulajdonítottak neki komoly jelentőséget” – magyarázta.

Leróják kegyeletüket az emberek a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és 14 embert megölt, 25-öt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Leróják kegyeletüket az emberek a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és 14 embert megölt, 25-öt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Kis-Benedek József szerint ha ezek a közösségek bejelentést tettek volna a rendőrségnél vagy a titkosszolgálatnál, akkor akár a hatóságok is közbeléphettek volna, ilyen jelzés azonban nem érkezett. Mint mondta, az látszik, hogy voltak hibák, előre kellett volna gondolkodni, mert

„a fiú viselkedésében megfigyelhetők voltak olyan jelek, amelyek a kockázati tényezők közé sorolhatók”.

A már említett figyelőrendszer a közösségi médiát is pásztázza, kérdés, hogy kiszűrhetők-e azok az emberek, akik nem terroristagyanúsak, nincsenek a titkosszolgálat vagy a rendőrség látókörében és nem arról posztolnak, hogy öngyilkosok lesznek, hanem arról, hogy gyilkolni akarnak. Kis-Benedek József szerint a hatóságok minden gyilkossággal kapcsolatos bejegyzést figyelnek és kivizsgálást, nyomozást indíthatnak, öngyilkossági kísérletekkel vagy esetekkel azonban nem foglalkoznak, mert „mindent nem lehet követni”.

Azért kell külön figyelemmel kísérni azokat, akik gyilkosságra készülnek és ezt közzé is teszik valamilyen fórumon, mert

ezeknek a cselekedeteknek, szándékoknak „terrorista motívuma” is lehet, és nem lehet tudni a kezdetekben, honnan, milyen körből indult el az adott bűncselekmény.

A szakértő kiemelte: a cseh rendőrség megerősítette, a csütörtöki esetnek nem volt terrorista vonatkozása. Mint fogalmazott, ezt a megállapítást még akár meg is lehet kérdőjelezni, mert a szakirodalom szerint a terroristák esetében létezik egy olyan külön kategória, amelybe az elmebetegeket sorolják. „Tehát ebből is következhet súlyos terrorcselekmény, ez azonban egy speciális fajtája a terrorizmusnak. Úgy néz ki, hogy a prágai merénylő beteg volt” – összegzett Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×