eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt rendőr 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Géppisztolyos rendőrök lepték el Prága veszélyeztetett helyszíneit

A rendőrség máris talált olyanokat, akiket inspirált a csütörtöki lövöldözés.

Fekete betűkkel íródik be 2023. december 21-ének délutánja Csehország történelmébe. A prágai Károly Egyetem Bölcsészkarán elkövetett ámokfutásnak 14 halálos áldozata és 25 sérültje van, a sebesültek közül hárman külföldiek.

Pénteken délig 13 áldozatot sikerült azonosítani a csütörtök délután Prága belvárosában történt lövöldözésben elhunytak közül. A 25 kórházba szállított sérült közül tíznek továbbra is súlyos az állapota, tájékoztatott a tragédia másnapján Vít Rakušan cseh belügyminiszter. A sérültek között három külföldi állampolgár van, két egyesült arab emírségekbeli és egy holland. A 13 ember életét kioltó 24 éves férfi ugyancsak meghalt. A Károly Egyetem hallgatója volt, a kladnoi járásbeli Hostouň településről származott. A rendőrség péntek reggel házkutatást tartott az elkövető házában, és megállapította, hogy lőfegyverét legálisan tartotta, és nem volt büntetett előéletű.

A rendőrség azt is vizsgálja, hogy az elkövetőnek köze lehetett-e egy december 16-án történt kettős gyilkossághoz, melynek során Prága Klanovice kerületének egyik erdejében holtan találtak egy harmincas éveiben járó férfit és egy mindössze kéthónapos csecsemőt. Az áldozatokat ez esetben is véletlenszerűen választhatta ki a gyilkos.

A cseh rendőrség pénteken elővigyázatosságból megerősítette a biztonsági intézkedéseket a veszélyeztetettnek minősített helyszíneken.

Az országos szintű elővigyázatossági akció mindenekelőtt iskolák és más, úgynevezett könnyű célpontok védelmére irányul. Az X közösségi hálózaton arra figyelmeztettek, hogy a kiválasztott helyszínekre géppisztolyos rendőröket vezényeltek. Az intézkedés legalább január 1-jéig lesz érvényben. „Nincs információnk semmilyen konkrét fenyegetésről, ez valóban megelőzés. Egy jelzés, hogy itt vagyunk és készen állunk” – fogalmazott a rendőrség, hozzátéve, hogy felveszik a kapcsolatot a kiválasztott létesítmények üzemeltetőivel. A Károly Egyetem közölte, nem tart meg egyetlen péntekre tervezett órát és előadást sem. Minden olyan rendezvényt is töröltek, amelyen húsznál több ember vehetett volna részt.

Közvetlenül a lövöldözés után a rendőrség elemzőcsoportjai elkezdték vizsgálni a tragikus eseménnyel kapcsolatos közösségi média bejegyzéseket. Voltak ugyanis olyan nyilatkozatok is, amelyek támogatták a cselekményt.

„Tegnap óta több olyan konkrét személyt regisztrálunk, akiket inspirált a szörnyű tett, és követni akarják az elkövető példáját”

– közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy néhány poszt szerzője ellen büntetőeljárás indul.

A felfoghatatlan tragédiát mély megdöbbenéssel fogadta a cseh társadalom. A Petr Fiala vezette cseh kormány szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett, félárbocra engedik majd a nemzeti lobogót, és egyperces néma főhajtással emlékeznek az elhunytakra.

Példátlan az az összefogás is, amit maga a tragédia elindított. A lövöldözés áldozatainak megsegítésére a Károly Egyetem Alapítványának számláján péntek reggelig már több mint 108 millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze. A Szent Vitus székesegyházban szombaton délelőtt Jan Graubner prágai érsek mutat be szentmisét az áldozatok lelki üdvéért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×