eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Pixabay

Egy felmérés szerint a csehek többsége nem lenne elragadtatva muszlim szomszédoktól

A külföldiek közül a szlovákokat kedvelik a legjobban a csehek, több mint 90 százalékuk örülne, ha szlovákok költöznének a szomszédságukba – derült ki a STEM ügynökség által készített felmérésből. A romák és a muszlim vallásúak viszont a lista legalján szerepelnek. A csehek hozzáállása az oroszokhoz és az ukránokhoz is változott. Petr Pavel cseh államfő a héten bejelentette, Csehország részéről mindenképpen folytatódni fog Ukrajna támogatása.

A csehek 91 százaléka nem bánná, ha szlovákok lennének a szomszédjai, és a túlnyomó többségnek az sem okozna gondot, ha angolok, amerikaiak, franciák és németek élnének a közvetlen szomszédságukban. A válaszadók viszonylag nagy fokú szimpátiájukat fejezték ki a horvátok iránt is, akiket a megkérdezettek 71 százalékának nem okozna gondot szomszédként elfogadni, állapította meg a CNN Prima televízió számára készített felmérés. Martin Buchtík, a közvéleménykutatást végző STEM ügynökség igazgatója szerint az eredmény a kulturális közelséggel magyarázható. „Általában a bennünket körbevevő nemzetek tagjait kedveljük, akikkel megtaláljuk a közös hangot, és a kultúránkban is sok a közös” – magyarázta az igazgató.

A lista ellenkező oldalán a roma nemzetiségűek és a muszlim országokból származók állnak: szírek, afgánok, szudániak. Őket a megkérdezettek mindössze 24 százaléka fogadná el szomszédként. Ez az antipátia is kulturális hátterű a szakember szerint.

„A muszlimokat egész egyszerűen azért nem szeretné szomszédjául a többség, mert más kultúrkörből érkeznek, amelyet mi nem ismerünk”

– jegyezte meg Martin Buchtík.

A listán a vietnamiak léptek előre a legnagyobbat a korábban vizsgált adatokhoz képest. Az 1990-es években a csehek kevesebb mint egytizede fogadta volna el a vietnamiakat szomszédnak, 2014-ben már a megkérdezettek 40 százaléka ezt nem bánta volna. Most a lakosság 71 százaléka jól tűrné őket. Az elemző szerint ez azt mutatja, hogy a vietnami közösséget a cseh társadalom többsége elfogadta.

Az orosz-ukrán háború miatt a cseh lakosság oroszokhoz való viszonya romlott. A STEM kutatása szerint idén novemberben a csehek 36 százaléka tudott elképzelni egy oroszt szomszédként, míg 2016-ban ez az arány még 50 százalékos volt. Az oroszok elfogadottsága ebben a tekintetben tehát kezd visszaesni az 1990-es években mért szintre, amikor a cseheknek csak mintegy ötöde fogadott volna el problémamentesen egy oroszt szomszédjául.

Az ukránok esetében ellenkező tendencia mutatkozik. Míg az ezredfordulón a cseheknek csak egytizede fogadta volna el az ukránokat, addig mostanra 45 százalékra nőtt az ukránok elfogadottsága.

A cseh politika is ezt a hozzáállást tükrözi. Petr Pavel cseh köztársasági elnök csütörtökön bejelentette, hogy Csehország részéről mindenképpen folytatódni fog Ukrajna támogatása. Az államfő kifejtette, hogy bár az Ukrajnának nyújtott támogatás néhány cseh politikus és a polgárok egy részé számára is „irritáló tényező” lett, abból nem szabad engedni, mert az meghátrálást jelentene Oroszország nagyhatalmi ambíciói előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×