eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico közölte Denisz Smihallal: Szlovákia nem hisz az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetésük során megerősítette Denisz Smihal ukrán kormányfőnek, hogy Szlovákia humanitárius és civil segítséget nyújtana Ukrajnának. Egyúttal bejelentette, hogy 2024 elején a szlovák-ukrán határon találkozik vele.

„Nem hiszünk az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában, mert az csak felesleges vérontáshoz vezet, eredményre nem” – jelentette ki Robert Fico. Kizárta, hogy a hadseregtől és az állami raktárakból fegyvert és lőszert szállítanának Ukrajnába. Kijelentette, hogy Szlovákia kész segíteni Ukrajnának az aknamentesítésben, ehhez speciális felszereléseket szállítani, együttműködni az energiaszektorban, beleértve a lakosságot szolgáló nukleáris létesítmények felügyeletét, és humanitárius segélyt nyújtani Ukrajnának.

Megerősítette továbbá, hogy Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát. A szlovák behozatali tilalom eddig négy termékre, a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozott. A mostani döntés a behozatali tilalmat más agrártermékekre is kiterjeszti, egyebek mellett az árpára, a búzalisztre, a mézre, a malátára, a szójára, a cukorra és az étolajgyártás során keletkező melléktermékekre is.

A lépést a szlovák kormányfő azzal indokolta, hogy az ukrán agrártermékek ellenőrizetlen beáramlása ellehetetleníti a szlovákiai agrártermelőket, akiknek az ukrán termékek behozatala már ez idáig 110 millió euró – mintegy 40 milliárd forint – kárt okozott.

Szlovákia még szeptemberben döntött arról, hogy – Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nemzeti hatáskörben fenntartja az ukrán gabonabehozatal tilalmát, miután a brüsszeli bizottság nem hosszabbította meg a szeptember 15-én lejárt uniós szintű intézkedést.

Robert Fico megerősítette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova európai perspektíváját, de a nyugat-balkáni országokéval együtt. Támogatja az Európai Unió 2024-2027-es költségvetésének közelgő felülvizsgálatát is az általa korábban meghatározott feltételekkel. Az említett területeken való együttműködés az új év elején téma lesz a szlovák és az ukrán miniszterelnök találkozóján.

Denisz Smihal a telefonbeszélgetés után közölte, Robert Ficóval körvonalazták a kétoldalú együttműködés kiemelt területeit: az újjáépítést, az energetikát és a határ menti infrastruktúra fejlesztését.

Az ukrán kormányfő hozzátette, tárgyaltak a szlovák-ukrán határon kialakult helyzetről is, ahol a szlovák fuvarozók szervezete múlt péntek óta blokkolja az áthaladó teherforgalmat. A blokáddal azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet.

Az ukrán miniszterelnök ennek ellenére a közösségi hálón tett bejegyzésében azt írta, köszönetet mondott Szlovákiának, amiért következetesen támogatja Ukrajna európai perspektíváját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×