eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái ebédszünetet tartanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzése közben egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna: már elmúlt az F-16-osok ideje

Az ukrán elnök körüli borúlátásról szóló Time-magazin cikk után az ország vezető katonája is pesszimistán nyilatkozott. Valerij Zaluzsnij tábornok azt mondta: az ukránok és az oroszok is patthelyzetbe kerültek a 18 hónapja tartó háborúban.

A múlt héten példátlanul merész és bíráló véleményeket idézett a Time magazin Volodimir Zelenszkij ukrán elnök környezetéből. Egyes tanácsadói arra utaltak, hogy az elnök hazudik magának, miközben „nem állnak győzelemre”.

A magazin idézte a katonákat is, akik szerint nincs elég harcos és nincs elég fegyver a polgári vezetés által kitűzött célok elérésére. Zelenszkij hónapokkal ezelőtt menesztett, népszerű kommentátorként dolgozó tanácsadója, Olekszij Aresztovics pedig a bunkerjében bolyongó diktátorhoz hasonlította és közzétette saját rendezési tervét. E szerint be kell lépni a NATO-ba, de békés úton kell törekedni az oroszok által elvett régiók visszaszerzésére.

Most pedig a legmagasabb rangú ukrán tiszt, Valerij Zaluzsnij tábornok hűtötte le a kedélyeket.

„Mint az I. világháborúban, olyan szintre jutott a technológia, hogy patthelyzetbe kerültünk” – magyarázta az Economist magazinnak, utalva egy orosz tábornoknak a megerősített védvonalak áttöréséről szóló 1941-es könyvére. Hozzátette, hogy

a feloldásához hatalmas technológiai ugrásra lenne szükség. „Nem lesz mély és gyönyörű áttörés”

- mondta.

Az utóbbi időben más jelek is utalnak rá, hogy Ukrajna fárad. Nemrég katonafeleségek tartottak – szabadon – tüntetést, azt követelve, hogy veterán férjeiket engedjék haza és mások vegyék át a helyüket. Miközben egyes helyeken úgy fogdossák össze a besorozni szánt harcképes férfiakat és a fiatalok egy része nem akar harcolni a keleti régiókért.

Egy ilyen fiatallal beszélt nemrég az Insider, aki elmondta: megpróbált elmenekülni, de a román határnál elfogták és hazaküldték. Apja annak ellenére támogatja, hogy megjárta a frontot. Csak Lengyelországban 80 ezer hadrafogható ukrán férfi van – írta a kiadvány.

Zaluzsnijjel szemben Moszkvában, Peszkov elnöki szóvivő tagadta, hogy patthelyzet lenne: „Oroszország összes célja a különleges katonai művelettel meg fog valósulni” - fejtegette.

Zaluzsnij viszont azt mondta, hogy a modern érzékelők miatt sem az ukránok, sem az oroszok nem tudnak észrevétlenül előrenyomulni.

„Amikor Avgyijivkába látogattam, a képernyőinken láttuk, hogy ég 140 orosz jármű, négy órával azután, hogy lőtávolságba értek” – mondta. Az ebből a helyzetből elmenekült oroszokra utána drónokkal vadásztak az ukránok. Viszont, ahogy Zaluzsnij elmondta, az ő erői is hasonló dologgal szembesültek, amikor támadtak.

A tábornok arról is beszélt, hogy

már lejárt az idő, amikor az Ukrajnának beígért F-16-os harci gépek fordíthattak volna a háború menetén.

Az orosz légvédelem közben javult – egy kísérleti S-400-as rakétarendszer el tudja érni a fronttól 100 km-re fekvő Dnyipro várost és így a nyugati harci gépek kevésbé lesznek hatékonyak – mondta.

Zaluzsnij hozzátette: hiba volt a részéről azt hinni, hogy kivéreztetheti az oroszokat. „Ez egy feudális állam, legolcsóbb erőforrása az emberi élet. Nekünk pedig a legdrágább erőforrásunk a saját embereink”.

„A NATO-kézikönyvek szerint napi 28 km-t kellett volna haladnunk az orosz vonalak áttörése után, és ha utánaszámolunk, az ellentámadás négy hónapja alatt el kellett volna érnünk a Krímet, a területén kellett volna harcolnunk, visszatérnünk és ismét be kellett volna hatolnunk oda”.

Mint mondta, leváltotta a parancsnokait, de ez nem hozott változást.

(A nyitóképen: A Burevij - Hurikán - ukrán rohamdandár katonái ebédszünetet tartanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzése közben egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.)

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×