eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: TASR

A szlovák belügyminiszter összecsapott a rendőrséggel, és veszített

Ivan Šimko szlovák belügyminiszter távozik a posztjáról – jelentett be szerdán délelőtt Ódor Lajos szlovák kormányfő. Az ok, hogy megrendült a bizalom a belügyminiszter és a rendőrség vezetése között.

Az elmúlt hetekben annyira megromlott a bizalom Ivan Šimko szlovák belügyminiszter és a rendőrség tágabb vezetése között, hogy Zuzana Čaputová államfő és Ódor Lajos miniszterelnök személyes igyekezte ellenére sem sikerült megújítani azt. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy nem működött a kommunikáció a belügyminiszter és a rendőrség vezetése között, és az elmúlt két hónapban ez áthághatatlan akadályokat gördített az együttműködésük elé.

A belügyminiszter és Hamran István országos rendőrfőkapitány között azt követően csúcsosodott ki a nézeteltérés, hogy Ivan Šimko tárcavezető a közösségi oldalán két héttel ezelőtt azt írta, a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia, és számára nem teljesen világos, ki mit ért az alatt, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek.

Sajtóhírek szerint azonban a belügyminiszter és a rendőrség vezetése között nem csak emiatt alakult ki vita. Annak kapcsán is nézeteltérés keletkezett, hogy a miniszter nem avatkozik-e be konkrét büntetőügyekbe, a rendőrfelügyelőséig munkájába, illetve a rendőrség személyzeti politikájába. A sajtó szerint Hamran Istvánnal együtt húsz magas beosztású rendőr távozása fenyegetett, köztük a legfajsúlyosabb bűnesetek felgöngyölítésére létrehozott Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA és a felügyelőség vezetőségéé is. A rendőrség vezetése nem értett egyet Ivan Šimkóval bizonyos személyi kérdésekben és néhány kényes ügy megoldásában sem.

Ódor Lajos miniszterelnök megpróbálta ugyan rendezni a vitákat, de nem járt sikerrel. A kormányfő megerősítette, hogy körülbelül húsz rendőrségi vezető fontolgatta a távozását, és nem csupán Ivan Šimko közösségi hálón közzétett nyilatkozata miatt.

„A történet nem ezzel kezdődött, személyes véleménykülönbségek is bonyolították, de ez volt az utolsó csepp a pohárban”

– tette hozzá a miniszterelnök. Ódor Lajos biztosította a rendőrséget és a nyilvánosságot, hogy a törvényes keretek között a szlovák rendőrség eddig is szabadon végezhette a munkáját, és ez ezután is így lesz. A politikai beavatkozásokat, a rendőrség politikai irányítását megengedhetetlennek nevezte. Szerinte Šimko távozása lecsillapítja a kedélyeket, helyreállítja a bizalmat.

Ódor Lajos nem kételkedik abban, hogy Šimko szándéka is az volt, hogy Szlovákia jogállamként működjön, és ennek megfelelően az egyes intézményei is, az ennek biztosításával kapcsolatos nézetek között voltak időnként eltérések. Ivan Šimkónak köszönetet mondott a tisztességes és transzparens parlamenti választás előkészítéséért, valamint az illegális migrációval kapcsolatos kérdések képviseletéért az uniós fórumokon.

Ivan Šimko a Szlovákiát jelenleg irányító szakértői kormány tagja volt, amelynek a szeptemberi választás után felálló kormány megalakulásáig szól a megbízása. Mivel ideiglenesen megbízott miniszter, nem lehet leváltani, csak az államfő vonhatja vissza a megbízatását, és ideiglenesen valamelyik jelenlegi miniszter veszi át a szlovák belügy irányítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×