eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: TASR

Az indoklása új fényt vet a szlovák belügyminiszter távozására

Megvan az is, ki viszi tovább a vezető nélkül maradt tárcát.

Mint arról az Infostart is beszámolt, távozott posztjáról Ivan Simko szlovák belügyminiszter, mert feloldhatatlan ellentétek alakultak ki és bizalomvesztés történt Ivan Simko és a rendőrség vezetése között.

Szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján Ivan Simko mondvacsináltnak minősítette a visszahívásával kapcsolatos indoklást. Azt mondta: elismeri, lehetséges, hogy nem választott mindig megfelelő szavakat egyes kritikái esetében, a közte és egyes rendőrségi vezetők között kialakult feszültség hátterében azonban más okot lát. Kifejtette:

nem volt hajlandó eleget tenni annak a kérésnek, hogy írja alá egy olyan rendőr kinevezését a rendőrség belső vizsgálati csoportjába, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Ivan Simko az elmúlt időszakban több kritikával illette a rendőrség néhány magas rangú vezetőjét, illetve azt, ahogy azok néhány kiemelt figyelemmel kísért ügyet kezeltek. Az elmúlt hónapokban, években a szlovák rendőrség és főként annak néhány vezetője temérdek kritikát kapott ellenzéki pártok részéről is, amiért - az ellenzék állítása szerint - "részt vesznek az ellenzék politikai indíttatású ellehetetlenítésében".

A belügyminiszter elmozdítására reagált a szlovák törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) is, amelyet a közvélemény-kutatások az utóbbi hónapokban folyamatosan a szeptember végi előrehozott parlamenti választások várható győztesének mutatnak. Robert Fico ezzel kapcsolatban azt mondta: az alig két hónapja megbízott belügyminisztert az államfő azért hívta vissza, mivel Ivan Simko "elkezdett belelátni" a nemzeti bűnüldözési ügynökség (NAKA) ügyeibe, és beszélt is azokról, a politikus elmozdítása pedig azt a célt szolgálja, hogy a választások előtt folytatni lehessen az ellenzék ellehetetlenítését további légből kapott büntetőeljárásokkal. "Ott szaglászott, ahol nem kellett volna" - fogalmazott Robert Fico.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×