eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Oroszok manipulálnák a szlovák választásokat?

„A legfőbb szlovák közjogi méltóságoknak titkosszolgálati információjuk van arról, hogy megpróbálják manipulálni a szlovákiai parlamenti választásokat” – állítja a korábbi szlovák védelmi miniszter. Jaroslav Naď kijelentette, egy szlovák állampolgár pénzt kapott Oroszországban azért, hogy a Smernek a javára befolyásolja a szeptemberi voksolást. Fico ostobaságnak nevezte, hogy csalással szeretne választást nyerni.

A Szlovákiát a jelenlegi szakértői kabinetet megelőzően irányító Heger-kormány védelmi tárcavezetője, Jaroslav Naď egy televíziós vitaműsorban beszélt a külföldi titkosszolgálati jelentésekről. Az exminiszter elmondta, a beszámoló szerint Oroszország beavatkozik a szlovákiai parlamenti választásba, és egy szlovák állampolgár pénzt vett át az eredmények manipulálásáért az ellenzéki Smer javára.

JaroslavNaď az ügy további részleteiről többet nem árult el, de azt állítja, hogy az üzenetet Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai is megkapták, és a rendőrségnek is tudomása van róla. A Denník N napilap úgy értesült, a szlovák hírszerző szolgálatok külföldi kollégáiktól kapták a jelentéseket.

Eduard Heger exkormányfő hétfőn beismerte, hogy valóban kapott tájékoztatást a tervezett orosz választási beavatkozásról szóló titkosszolgálati jelentésről. Boris Kollár, a pozsonyi parlament elnöke azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. A házelnök azt mondta, nem fogja tájékoztatni a sajtót azokról a minősített adatokról, amelyekről közjogi méltóságként kapott tájékoztatást.

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője megkérdőjelezte a volt védelmi miniszter kijelentését. Azzal viccelődött, hogy nincs is mobiltelefonja, de Vlagyimir Putyin mégis felhívta és megkérdezte, 35 vagy 40 százalékot akarnak-e elérni a választáson.

Fico az általa kitalált fiktív történetet folytatva azt mondta Putyinnak, köszöni szépen, de önerőből is képesek manipulálni a választási eredményeket, viszont egy kis pénz jól jönne.

Putyin utalhatna arra a belizei számlára, amelynek politikai ellenfele, a 2020-as parlamenti választást megnyert Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője tudja a számát. „Ilyen ostobaságokra csak így tudok reagálni” – jelentette ki Robert Fico. Azt viszont hozzátette, hogy a szeptemberi választáson átlagon felüli eredményt akarnak elérni.

Peter Pellegrini, a másik jelentős erőt képviselő ellenzéki párt, a Hlas elnöke meglepőnek nevezte az információt, és szerinte Jaroslav Naďnak, illetve más közjogi méltóságoknak igazolniuk kellene, hogy valóban olvastak ilyen jelentést. „Különben csak két egymásnak ellentmondó állításról beszélhetünk. Az emberek teljesen összezavarodnak, és már nem fognak hinni semmilyen információnak” – jegyezte meg Pellegrini, hozzátéve, hogy

az országnak küzdenie kell a félretájékoztató hadjáratok ellen.

Hogy valóban tervezik-e az oroszok az szlovák választások manipulálását, az egyelőre nem bizonyított, de a Globsec által készített friss felmérés eredményéből kiderült, hogy a szlovák közvélemény jelentős része oroszpárti. A közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 34 százaléka szerint a Nyugat, 17 százaléka szerint maga Ukrajna és mindössze 40 százaléka szerint Oroszország a felelős a háborúért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×