eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszél, miután aláírta a választásokra vonatkozó dokumentumokat az ankarai elnöki palotában rendezett sajtótájékoztatón 2023. március 10-én. Erdogan bejelentette, hogy, május 14-én tartják az idei elnök- és parlamenti választást.MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Erdogan szívrohamáról találgattak, ez még számíthat a szoros választásokon

A török elnöki hivatal szerint Reccep Tayyip Erdogan török elnök a közösségi médiában kerengő állításokkal ellentétben nem kapott szívrohamot. Az országban már javában tart a választási kampány és az államfő egy tévéinterjú közben lett rosszul. Egyesek már felvetették, hogy véget érhet az Erdogan-korszak.

A török nézők élő adásban látták, hogy valami nincs rendben Reccep Tayyip Erdogan elnökkel, aki gyengének tűnt, és akadozva válaszolt az újságírók kérdéseire. Hasan Öztürk, az Ülke TV főszerkesztője nem tudta befejezni egyik kérdését, ijedten felállt a székéből, közben a háttérből az hallatszott, hogy "Isten segítsen meg minket", majd egy reklámot adtak adásba.

Magát Erdogant a rosszullét pillanatában nem mutatták a kamerák. A reklám után visszatért, azt mondta, hogy "komoly hasi influenzája volt" és a beszélgetést a vártnál hamarabb befejezték. A Török Elnöki Hivatal Kommunikációs Igazgatósága gyorsan cáfolta azokat a közösségi médiában kerengő állításokat, hogy az államfő szívrohamot kapott volna.

Annyit azonban Erdogan környezete is elismert, hogy az elnök rosszul lett. Az otthon lábadozó elnök ennek nyomán lemondta részvételét egy atomerőmű átadásán – bár jelezte, hogy online bekapcsolódik. Egy nagygyűlést pedig későbbre halasztottak. Erdogan további programjait és egy csütörtöki tévéinterjúját is lemondta, bár érdekes módon a napirendjén szerepelt egy online találkozó az orosz építésű atomerőmű-átadásra bejelentkező Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Mindez 17 nappal a kulcsfontosságú elnök- és parlamenti választások előtt történt. A 69-éves és egy katonai puccsot is túlélt Erdogan 21 éve vezeti erőskezű módon országát. Megfigyelők szerint

egészségi állapota döntő hatással lehet a szavazásra, mert szoros a verseny a kormánypárt és az egyesült ellenzék között.

A brit Financial Times ennek kapcsán kérdezte Soner Cagaptayt, a Washingtoni Közel-Keleti Politika Intézet török származású szakértőjét, aki szerint mindenképpen történelmi választások jönnek Törökországban, amelyre most az iszlám világ figyel: 20 év után vagy távozik Erdogan a hatalomból, vagy győz, és addig lesz elnök, amíg él.

Eddig már annyi hatalmat és annyi intézményt konszolidált a kezében, hogy győzelme esetén a maradékot is bekebelezi – az alkotmányos elnöki limitet pedig azzal kerülheti ki, hogy "átnevezi" a feladatkörét. A február eleji földrengés utáni bírálatokat jól menedzselte azzal, hogy ilyen katasztrófát nem lehetett volna kivédeni, viszont

a hiperinfláció és a polgárok által már unt kormánypropaganda veszélyt jelent neki.

Veresége esetén több tízezer politikai foglyot engednek ki és újraindítják a kapcsolatokat a Nyugattal. Erdogan és Orbán Viktor az a két a szakértő által "nativista populistának" titulált vezető, akit a 21. században még nem szavaztak ki a hatalomból, ezért vereségének az egész világon hatása lenne. Az elemző szerint Putyin Erdogan győzelmében érdekelt, de az ellenzék azzal győzheti meg, hogy ne kövesse az eredményt megkérdőjelező "Trump-receptet", hogy amnesztiát ajánlhat neki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×