eur:
390.62
usd:
363.98
bux:
68177.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Zuzana Caputova szlovák elnök (b) fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

A kormány bukása után egyezkedés indult Szlovákiában

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke vasárnap megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a politikai pártok képviselőivel, miként folytassák a Heger-kormány múlt csütörtöki bukását követően. Az ellenzék legerősebb emberei, Robert Fico, a Smer, illetve Peter Pellegrini, a Hlas párt elnökei mindenképp előrehozott választást szeretnének.

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinet csütörtökön bukott meg a parlamenti bizalmi szavazáson. A kormány ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok és néhány másik ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt.

Boris Kollár szlovák házelnök hétfőn délelőtt 10 órára összehívta a pozsonyi törvényhozás házbizottságát, ahol arról kellene dönteni, hogy mi legyen azt követően, hogy a parlament megvonta a bizalmat Eduard Heger kabinetjével szemben. A hétvégi politikai vitaműsorokban is arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként alalul majd Szlovákia sorsa. A házelnök Kollár a Sme rodina párt elnökeként már meg is kezdte a tárgyalásokat. Vasárnap a két legerősebb ellenzéki párt, a Smer és a Hlas elnökével, vagyis Robert Ficóval és Peter Pellegrinivel találkozott.

Robert Fico szerint minél hamarabb meg kell teremteni az előrehozott választás kihirdetésének jogi feltételeit, és a párt már hétfőn szavazni akar a parlamentben a választási időszak lerövidítéséhez szükséges alkotmánymódosításról. A Smer nem tartaná jó megoldásnak a szakértői kormány kinevezését, ugyanis tart attól, hogy az államfő kikre bízná az ország vezetését. Szerinte ezért ki kell használni azokat az eszközöket, amelyek rendelkezésre állnak az előrehozott választások megtartásához. „Szavazni kell az alkotmánymódosítási javaslatról, hogy megkezdhessük a tárgyalásokat a választási időszak lerövidítéséről. Még a hét folyamán meg kell születnie az egyezségnek az előrehozott választás időpontjáról” – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke.

Pártja szerint 2023 májusa lenne ideális az előrehozott választás megrendezésére, és június vége a végső határidő. Ezt a véleményt osztja a Hlas első embere is. Peter Pellegrini felszólította a többi parlamenti pártot, hogy Boris Kollár házelnökkel együttműködve kezdjék el keresni a megoldást az alkotmány módosítására, és arra, hogy közösen találjanak megfelelő időpontot a választásra, legkésőbb 2023 júniusáig. Hozzátette, hogy a Hlas demokratikus, és főleg felelős döntést fog támogatni. „Hogy az állampolgárok újra leoszthassák a lapokat és olyan kormányt választhassanak, amely ezután a szerencsétlen időszak után kivezeti az országot a mostani kínlódásból” – tette hozzá Pellegrini.

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök azt ígéri, a közeljövőben bemutatja vízióját az ország jövőjét illetően. „Demokrata vagyok. Hiszek az igazságosság, az egyenlőség, a tisztelet, a tolerancia és a béke értékeiben. Meggyőződésem azt súgja, ne adjam fel” – írta vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében. Eduard Heger úgy fogalmazott, „a csütörtöki szavazás során a demokraták elbuktak, a kritikus pillanatban nem tartottak össze”. De most egyikünk sem adhatja fel, ez még nem a vége” – áll a bejegyzésben, melynek zárásaként Eduard Heger azt ígérte, a közeljövőben bemutatja vízióját az ország jövőjét illetően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×