eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Eduard Heger szlovák miniszterelnök távozik az ülésteremből, miután kormánya megbukott az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

Kollai István: a szlovák kormány bukását mediatizált viták okozták

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a kisebbségi kormányzásban lévő szlovák kormány bukása várható volt. 

Mint korábban az Infostart írta, Szlovákiában csütörtökön megbukott a szeptember óta kisebbségben kormányzó Eduard Heger vezette kormány.

Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak elmondta: a kormány bukásához egy régóta fennálló konfliktus vezetett két kormányzó erő között, melyek már egy évtizede vitatkoznak egymással: a liberális Szabadság és Szolidaritás párt (SaS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártok. Mindkét pártformációt meglehetősen öntörvényű, "elszabadult hajóágyúk" vezetik, a vitájuk régmúltra visszavezethető.

Kollai István szerint a kormány bukását nem egy konkrét ügy okozta, hanem személyes ellentétek, konfliktusok, és abból felfújt mediatizált viták.

Szlovákiában a demokrácia megítélésének rosszat tettek a viták, mert kifárasztotta az embereket, mint egy "szappanopera".

A legvalószínűbb megoldás az elemző szerint nem a szakértői kormány alakítása lesz, mert ehhez "elfogyott az energia" a pártok részéről. Késő tavasszal viszont előrehozott választás várható. Arra nincs esély, hogy egy előrehozott választás megtartása után valaki egyedül alakítson kormányt, mert a szlovák választási rendszer ezt nem preferálja, és nincs ilyen kiemelkedő erő.

Robert Fico korábbi miniszterelnök által vezetett Smer párt továbbra is erős, de belőlük kiváltak a reformpopulisták, akik szintén rendkívül erősek. Ők ketten valakivel együtt tudnának kormányzó erőt alkotni. Velük sokan lennének koalícióban, ezért az a legvalószínűbb, hogy ők alakítanak kormányt.

A menetrend úgy alakul, hogy a köztársasági elnök felkéri a pártokat tárgyalásokra, és aztán kiírja az előrehozott választást. A választásokig még sok tárgyalás és vita lesz, ami még "tovább fogja fárasztani az embereket" Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×