eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy újranyitott pekingi bevásárlóközpont előtt várakoznak emberek 2022. december elsején. Kína enyhített a koronavírus-járványra vonatkozó korlátozásokon, több város feloldotta a kerületi zárlatokat, és engedélyezte az üzletek újbóli megnyitását. Az enyhítésre annak ellenére került sor, hogy a napi esetszám rekord közelben mozog és az egyre szigorúbb rendeletek miatt országszerte tüntetések törtek ki.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Példátlan polgári engedetlenségi tiltakozások Kínában

Megkönnyebbülés és aggodalom volt a vegyes reakció pénteken sok kínai városban a hírre, hogy enyhítenek a COVID-19 karantén-rendelkezéseken. A könnyítést a Kínában példátlan tiltakozások után jelentették be a hatóságok – mivel sokan már attól sem féltek, hogy a kormányzó Kommunista Párt bukását követeljék.

Kínában három éve tartanak a hosszabb-rövidebb lezárások, és miközben a világ többi része gyakorlatilag deklarálta, hogy vége a pandémiának, Peking a járvány legapróbb jelére is keményen reagál úgynevezett „zéró Covid” politikájával.

Ez a belföldi fogyasztástól kezdve a gyárak termelésén át a globális ellátási láncokig mindent megakasztott, és súlyos mentális stresszt okozott emberek százmillióinak – jegyezte meg a Reuters.

A világ legszigorúbb lezárásai miatti düh több tucatnyi tüntetésben csúcsosodott ki az elmúlt napokban, több mint 20 kínai városban.

Mindez a polgári engedetlenség olyan megnyilvánulása volt, amelyre Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra lépése óta nem volt példa

a népköztársaságban.

Nem egészen egy nappal azután, hogy Kantonban a Hongkongtól északra fekvő, kiterjedt ipari központban kedden az emberek összecsaptak a fehér vegyvédelmi ruhás rohamrendőrökkel, a város minimum hét kerületében feloldották a lezárásokat.

"Végre lassan visszatérhetünk a normális életünkhöz" - mondta a 41 éves Lili, egy étteremi dolgozó, miután csütörtökön újra kinyithatott a munkahelye. Az elmúlt évek lezárásai 30 százalékos bevételkiesést eredményeztek - mondta.

Másokat viszont, akik rossz egészségi állapotuk miatt nagyobb veszélyben érzik magukat a hatóságok által halálosnak minősített Covid-19-től, aggaszt a könnyítés.

Si Vei nyirokmirigyrákban szenvedő pekingi lakos. Ő elszigetelve tölti ideje nagy részét, és még mindig aggódik, hogy elkapja a Covidot, amikor háromhetente kórházi kezelésre megy, és utána megfertőzi 80 éves édesanyját. "Csak imádkozni tudok, hogy Isten megvédjen" – idézte szavait a hírügynökség.

Közben Szun Csunlan miniszterelnök-helyettes, aki a Covid-ellenes fellépést felügyeli, a héten azt mondta, hogy gyengül a vírus - egybecsengően azzal, amit az egészségügyi hatóságok világszerte már több mint egy éve mondanak.

Pénteken

Peking egyes kerületei ajánlást adtak ki a közösségi médiában arról, hogy miként lehet otthon karanténba helyezni a pozitív tesztet produkáló személyeket, ami szintén példa nélküli lépés.

Az előző években ugyanis következetesen központi létesítményekbe szállították a fertőzötteket, és egész közösségeket zártak le akár egyetlen pozitív eset után is. Az elzárt emberek elvesztették jövedelmüket, nehezen jutottak hozzá az alapvető szükségletekhez, és nehezen birkóztak meg az elszigeteltséggel. Most már ritkább tesztelést írnak elő a hatóságok, és lehetővé teszik, hogy a fertőzöttek hozzátartozói otthoni karanténba vonuljanak.

Az intézkedéseket várhatóan az elkövetkező napokban országszerte bevezetik.

A legnagyobb kínai városok közül Csengtu és Tiencsin bejelentette, hogy péntektől nem követeli meg a metróhasználóktól a negatív Covid-tesztek bemutatását, ami további enyhítés.

Néhány pekingi szupermarket pénteken szintén megszüntette a feltételt, hogy csak negatív teszteredménnyel lehet bemenni. Viszont Kantonban még mindig több „magas kockázatú” lezárt övezet maradt.

(A nyitóképen: Egy újranyitott pekingi bevásárlóközpont előtt várakoznak emberek 2022. december elsején. Kína enyhített a koronavírus-járványra vonatkozó korlátozásokon, több város feloldotta a kerületi zárlatokat, és engedélyezte az üzletek újbóli megnyitását. Az enyhítésre annak ellenére került sor, hogy a napi esetszám rekord közelben mozog és az egyre szigorúbb rendeletek miatt országszerte tüntetések törtek ki.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×