eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: Nemes János

Ukrajnai menekülthullámra készül Kassa városa

A város fogadóközpontjának koordinátora szerint az egyre hidegebb idő miatt már mutatkoznak ennek jelei.

Az ukránok már telefonon is érdeklődnek Kassa illetékeseinél. Azt kérdezik, hogy át tudnának-e telelni Szlovákiában, mert náluk nincs fűtés, víz és villany. Közben Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter közölte, hogy Ukrajna eddig 30 gyalogsági harcjárművet vett át Szlovákiától.

A kassai lehetőségek után érdeklődő ukrán menekültek nem keresnének Szlovákiában tartós szálláslehetőséget, sem munkát, a gyermekeik nem járnának iskolába, csupán szeretnék valahogy kihúzni tavaszig, mert odahaza nem adottak a körülmények a tél átvészelésére.

Adriana Čurajová a város menekültügyi fogadóközpontjának koordinátora elmondta, az elmúlt napokban átlagban 45 új menekült jelentkezett a kassai vasútállomás melletti fogadóközpontban, emellett 100-150, korábban Kassára érkező menekült is felkeresi naponta a központot különféle ügyekben. Az elmúlt hónapokban naponta átlagban 60 menekültet szállásoltak el a központban, most pedig 70-80-at.

„Két, legfeljebb három éjszakát töltenek nálunk, segítünk nekik továbblépni,

hogy fogadhassuk az újabb menekülteket. Arra motiváljuk őket és segítünk is ebben, hogy továbbutazzanak más szlovákiai városba, esetleg más országba” – tette hozzá a koordinátor.

A fogadóközpont folyamatosan egyeztet a járási válságstábbal, emellett közösen a megyével és más szervezetekkel készül az újabb menekülthullámra. Ha a központi szállás megtelne, 24 órán belül újakat tudnak nyitni. A központ fogadja az ukrajnai menekülteknek szánt élelmiszercsomagokat és más adományokat is, és felvilágosítást nyújt az adakozni szándékozóknak, hogy éppen mire lenne leginkább szükség.

A becslések szerint tartósan 6-7 ezer ukrajnai menekült lehet Kassán.

Egy országos kimutatás is készült a hét elején, ami arra mutat rá, hogy több mint 10 ezer ukrajnai gyermek jár iskolába Szlovákiában. Az oktatási tárca október 31-ig összesített adatai szerint egészen pontosan 10 300 diákról van szó. A legtöbb ukrajnai tanuló általános iskolába jár, 7026-an vannak, a legtöbben Pozsony megyében, a többi megyében nem éri el a számuk az ezret. Körülbelül 500 ukrajnai gimnazista van az országban, a legtöbb szintén a fővárosban és környékén, a szakközépiskolások száma pedig közel 900. Szlovák óvodába 1652 ukrajnai kisgyermek jár.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter közben közölte, hogy

a humanitárius segítségnyújtás mellett Szlovákia fegyverekkel is támogatja Ukrajnát.

A tárcavezető kedden úgy tájékoztatott, hogy Ukrajna már 30 BVP-1 típusú gyalogsági harcjárművet vett át Szlovákiától. Azt is elmondta, hogy decemberben megérkezik Szlovákiába az első Leopard 2A4-es tank Németországból, majd 2023-ban minden hónapban egy-két darabot kap a szlovák hadsereg. Összesen 15 érkezik az országba, amelyek tovább erősítik a páncélos zászlóaljat. A szlovák védelmi miniszter szerint ezzel teljesül a szlovák nehéz gépesített dandár létrehozásának egy újabb feltétele, amire a NATO-szövetségeseknél kötelezte el magát az ország. Jaroslav Naď hozzátette: mindkét fél számára előnyös megoldásról van szó, és kiemelte a védelem terén folytatott együttműködés fontosságát Németországgal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×