eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Cseh rendőrök járőröznek a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkov környékén 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.MTI/EPA/Martin Divisek
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Sátortábor épül a migránsoknak Jókúton

A szlovák belügyminisztérium sátorvárost épít a cseh-szlovák határ közelében fekvő Jókúton a megnövekedett migrációra reagálva. Az emberek az ottani vasútállomáson gyülekeznek, de a rendőrség egyelőre nem regisztrált rendbontást. Pillanatnyilag a rendőrök koordinálják az alapvető egészségügyi ellátást és segítenek bebiztosítani az élelmet, főleg a nőknek és a gyermekeknek. A legtöbb menekült Szíriából érkezett Szerbián és Magyarországon keresztül.

A cseh-szlovák határhoz közeli Jókút városának vasútállomása több száz migráns gyülekező- és lakhelyévé vált azóta, hogy Csehország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a Szlovákiával közös határátkelőkön, és Ausztria is hasonló intézkedéseket hozott. A hatóságok a helyzetre reagálva sátortábort építenek a migránsoknak. A munkálatokba a rendőrség mellett a tűzoltó- és mentőalakulatok is besegítenek.

„A rendőrség egyelőre nem regisztrált semmilyen jogellenes cselekedetet, amit a menekültek követtek volna el. Takarókat és hálózsákokat osztottunk szét az emberek között, és a fűtést is megoldottuk” – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője.

Szlovákiában ez év januárjától szeptember 25-ig 214 százalékkal növekedett az illegális migráció a tavalyi év azonos időszakához képest.

A külföldiek legnagyobb része a nyugat-balkáni útvonalon érkezett, számuk már 2021 óta jelentősen meghaladja a 2015-ös migrációs válság szintjét. A mögöttünk álló októberi hónapban 2700 migránst fogtak el a hatóságok Szlovákia területén.

A határellenőrzés egyelőre december 15-ig marad érvényben. A cseh rendőrség mellett a hadsereg nyolcvan katonája és a vámhatóság hatvan alkalmazottja is részt vesz az ellenőrzésekben. Vít Rakušan cseh belügyminiszter azt állítja: Szlovákia nem védi eléggé a határait. Roman Mikulec, a szlovák belügyi tárca vezetője szerint különösen Magyarország szorul segítségre, mivel az ország a déli irányból érkező migránsok kapuja.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyott egy intézkedést, mely szerint naponta akár száz hivatásos katonával erősíthetik meg a rendőrséget az illegális migráció jelentős növekedése miatt.

A katonák a rendőrökkel közösen fognak járőrözni a Magyarországgal közös határátkelőkön.

A szlovák parlamenten kívüli Republika mozgalom felszólította a belügyminisztert, hogy foglalkozzon az illegális migrációval kapcsolatos helyzettel, ellenkező esetben kísérletet tesz a leváltására. Roman Mikulec tárcavezető visszautasította a vádakat, és azt mondta, Európa-szerte aktuális problémát próbál felkarolni a mozgalom.

A Republika rámutatott a jókúti lakosok reakcióira, akik arról számolnak be, hogy illegális migránsok kóborolnak a vasútállomáson vagy a kisváros lakótelepén. Attól is tartanak, hogy elszaporodhatnak a bűnesetek. Milan Uhrík, a mozgalom elnöke hozzátette: a miniszter tisztában van a problémával, de nem áll elő megoldással. A belügyminisztérium szerint a mozgalom szándékosan és manipulatív módon arra használja ki a helyzetet, hogy megfélemlítse a nyilvánosságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×