eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A military predator drone firing its two missiles.
Nyitókép: Benjamin Shearn/Getty Images

Kétes hírű szövetségessel barátkoznak az oroszok Iránban

Katonai drónversenyt tartanak Iránban Oroszország, Fehéroroszország és Örményország részvételével. Mindez példa az ukrajnai háború közepette formálódó Nyugat-ellenes tengelyre.

A nemzetközi harcidrón-bajnokságot az iráni Kasan városában rendezik, két hétig tart és az iráni, orosz, fehérorosz és örmény résztvevők egymás teljesítményét is pontozzák. A 2022-es „Sólyomvadászat – pilóta nélküli légi járművek” versenye, az Oroszország által 2015-ben elindított, szélesebb körű, évente megrendezett katonai játékok immár hetedik fejezete.

A drónok különösen nagy szerephez jutottak Azerbajdzsán és Örményország tavalyi, karabahi háborújában – ahol az azeriek hatalmas sikereket értek el török drónjaikkal. Hasonlóképpen Ukrajnában is, az ottani háború kezdetén komoly eredményeket értek el a török Bayraktarok, de az oroszok később megtanulták, hogy lehet elhárítani és kilőni őket.

Iránban Moszkva, Minszk és Jereván kétes hírű szövetségessel barátkozik:

az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott iráni Iszlám Forradalmi Gárdával, amelynek repülőgép-ipari részlege adott otthont a versenynek egy olyan városban, ahol az elit alakulat számos drónkísérletét végzik.

Ali Balali, Amir Ali Hazsizadeh, a Forradalmi Gárda repülőgépipari főnökének vezető tanácsadója és a verseny szóvivője elmondta, hogy a csapatokat a nappali és éjszakai légi felderítésben nyújtott teljesítmény alapján fogják pontozni. Emellett arról is beszélt, hogy a pilóta nélküli gépek hogyan tudnak segíteni a pontos tüzérségi tűz irányításában.

Balali szerint a játékok célja a „béke és a barátság üzenetének, valamint annak a terjesztése, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság a globális terrorizmus elleni küzdelemben más országokkal együttműködve lép fel” – ami különösen

ironikus a szíriai polgárháborúban és máshol is aktív Forradalmi Gárda terrorbesorolása ismeretében.

Irán a hírek szerint idén két másik kategóriában is rendez nemzetközi katonai viadalt: nevezetesen egy búvárversenyt, valamint egy mesterlövészversenyt, megint csak a Gárda szárazföldi erőinek jazdi központjában.

A drónversenyre azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok hónapok óta azt állítja, hogy Oroszország „több száz” drónt tervez vásárolni Irántól, hogy azokat az ukrajnai háborúban használják. Teherán tagadta ezt a hírt.

Közben a mélyülő orosz–iráni kapcsolat részeként az oroszok a múlt héten fellőttek egy Irán számára épített műholdat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×