INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

ukrajna

hadiállapot

háború

Eltemették az ötödik kárpátaljai magyar katonát a háborúban

Eltemették az ötödik kárpátaljai magyar katonát a háborúban

Infostart

Ukrajnában újabb 90 nappal, november 21-ig meghosszabbítják a hadiállapotot. Ezzel egyidejűleg, ugyancsak három hónappal tart tovább az általános mozgósítás is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatára a már többször meghosszabbított, és most augusztus 23-án lejáró hadiállapotot újabb 90 nappal bővítik ki. Ugyanez a rendelet vonatkozik az általános mozgósításra is.

Az államfői törvényjavaslatot a parlament egyhangúlag jóváhagyta, így a hadiállapot és az általános mozgósítás november 21-ig marad érvényben. Ez azt is jelenti, hogy a következő három hónapban

továbbra sem hagyhatják el az országot a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiak, és bármikor megkaphatják a behívójukat a hadseregbe.

Az orosz–ukrán háború lassan hat hónapja tart, és nap mint nap szedi áldozatait. Több tízezer katona vesztette már életét, köztük több tucat kárpátaljai is. A háború első kárpátaljai áldozata magyar származású volt. A napokban már az ötödik magyar katonát temették. A 47 éves Rosinec Jánost Beregszászban helyezték végső nyugalomra. A kárpátaljai magyar rangidős katona Szumi megyében vesztette életét, édesanyja, felesége és két fia gyászolja.

Ukrajnában jelenleg a 18–60 év közötti férfiakra vonatkozik a katonai mozgósítás. Azonban az egyik párt parlamenti frakciójának képviselője nemrég kezdeményezte a hadköteles kor kibővítését. A törvénytervezet azt javasolja, hogy a 60 év felettiek is beállhassanak a seregbe és harcolhassanak a megszállók ellen. Viszont ez csak az önként jelentkezőkre vonatkozna, nem tervezik kötelező jelleggel bevezetni.

Nyitóképünkön Rosinec János temetése Beregszászban

Kapcsolódó hang

Eltemették az ötödik kárpátaljai magyar katonát a háborúban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018