eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán katonák egy megrongálódott orosz katonai jármű mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Tényleg az utolsókat rúghatja a szétlőtt Mariupol

Kinek a kezén van Mariupol? Annak ellenére, hogy napok óta jósolják, hogy az ukrán város az orosz erők kezére kerül, csütörtök délelőtt még nem volt világos, hogy a támadók felszámolták-e az ellenállást. Előzőleg azt mondták, hogy megadta magát, több, mint 1000 ukrán tengerészgyalogos.

„Mariupol az ukrán ellenállás dobogó szíve” – mondta Zelenszkij ukrán elnök, hozzátéve, ha a várost elfoglalják az oroszokok, akkor az ukránok gyengébbek lesznek.

A rommá lőtt város meghódítása hatalmas pszichológiai lökést adna a támadó orosz erőknek, amelyeken világszerte még gúnyolódtak is

  • az Ukrajna északi részén elakadt offenzívájuk,
  • a harci morál hiánya és
  • a hátrahagyott haditechnika

miatt.

Az ukránok számára éppen a város kitartása lelkesítő, ahogy az is, hogy állításuk szerint csütörtökön rakétákkal eltalálták és komoly károkat okoztak az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójában, a Moszkvában. A cirkáló arról lett híres, hogy legénységét küldték el – finoman szólva – melegebb égtájra azok az ukrán határőrök, akiket megadásra szólított fel a Kígyó-szigeten. A korai háborús propaganda szerint mivel nem ennek nem tettek eleget, hősi halált haltak. Később viszont a szigeten szolgáló katona személyesen vett át ukrán állami kitüntetést.

Az orosz védelmi minisztérium verziója az, hogy a több mint 500 fős legénységű Moszkván „berobbant a lőszer, és a hajó kigyulladt”. Közben a közelben

regisztrálták egy amerikai kémrepülőgép mozgását.

Az utóbbi hónapokban egyre inkább Kreml-pártivá vált Lenta.ru orosz oldal elismerte, hogy a gép „70 kilométerre volt” a cirkálótól, de sietett hozzátenni, hogy a transzponderét többször kikapcsolták, és ezért „szakértők szerint a Fekete-tenger nyugati részén is repülhetett, ahol a cirkáló volt”.

Visszatérve az Azov-tengeri Mariupolra, az ukrán védők a hatalmas labirintusként leírt és békeidőben 60 ezer embert alkalmazó Azovsztalj vasmű területére szorultak vissza. Az oroszok még szerdán azt állították, hogy a 36. Ukrán Tengerészgyalogos Dandár több mint 1000 katonája megadta magát.

A város polgármestere, aki aznap még azt mondta, hogy a tengerészgyalogosok annak ellenére kitartanak, hogy fogytán a lőszerük, arról beszélt, hogy

több mint 21 ezer polgári lakos halt meg az ostromban.

Vadim Bojcsenko szerint megsemmisült az infrastruktúra 90 százaléka. Nyugati tudósítók megjegyezték, hogy mivel a várost elzárták a külvilágtól és nincs mobilhálózat, az állításokat – így azt is, hogy bevetettek-e a támadók vegyi anyagot – nehéz megerősíteni. Zelenszkij ukrán elnök például nem ismételte meg az utóbbi állítást.

Azt, hogy a város eleshet, megerősíteni látszott egy brit származású tengerészgyalogos üzenete. A BBC szerint a 2018. óta ott élő, kettős állampolgár és ukrán menyasszonnyal rendelkező Aiden Aslin a napokban felhívta angliai családját, és édesanyja szerint azt mondta

„a fiam hős, hatalmas harcot folytattak, de nem maradt fegyverük, élelmiszer, lőszer, bekerítették őket, meg kell adniuk magukat”.

A férfi Szíriában a kurd milíciák oldalán harcolt az Iszlám Állam ellen.

Egy ukrán kormánytanácsadó ugyanakkor azt mondta a BBC-nek a tengerészgyalogosok megadásáról, hogy ne dőljenek be az orosz propagandának.

Egy ausztrál oldal „önkéntesnek” nevezte Aslint és azt írta, hogy a férfit elfogták az oroszok.

Mariupol elfoglalása azért lenne – katonai értelemben – siker az oroszok számára, mert az így létrehozott szárazföldi sáv összekötné a szakadár donbasszi köztársaságokat a 2014-ben annektált Krím-félszigettel. Emellett a város jelentős gazdasági tényező és fontos tengeri kikötő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×