eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Sergey Guneev

Megrohamozták a bankokat Oroszországban

Az orosz útlevél kezd toxikussá válni, németországi és romániai oroszok azt írták, nem szolgálták ki őket éttermekben.

Vlagyimir Putyin megtiltotta az oroszoknak, hogy 10 ezer dollárnál nagyobb összeget vigyenek ki az országból – már ha egyáltalán van hová menniük. Az orosz útlevél annyira toxikus lett, hogy sokan már kollektív büntetésre panaszkodnak.

Miközben folytatódik az Ukrajna elleni, világszerte elsöprő felháborodást kiváltó katonai offenzíva, Vlagyimir Putyin is szankciókat vetett ki – saját polgáraira. A kemény külföldi gazdasági büntetőintézkedések közepette megtiltotta, hogy 10 ezer dollárnál több pénzzel távozzanak az országból.

Bár ez az összeg sokak számára irigylésre méltó lehet, sok VISA és MasterCarddal rendelkező orosz azzal szembesült, hogy elvágták a pénzétől. Az emberek ezért megrohamozták a bankokat és az elektronikai áruházakat.

Vlagyimir Putyin nemcsak állampolgárainak, de az orosz cégeknek is megtiltotta hogy külföldre utaljanak

(amivel a szankciók-sújtotta gazdaságot próbálja stabilizálni). Az egyetlen kivétel a törlesztőrészletek és az adósság rendezésére küldött pénz.

„Putyin maga is elvágja Oroszországot a nemzetközi tőkepiacoktól. Moszkva számára hosszú ideig drága marad a hitel. Már a kínaiak sem adnak kölcsön” – mondta Timothy Ash, orosz államadóssággal foglalkozó szakértő, aki nem azonos a magyar és az orosz kormányt is gyakran bíráló brit történészprofesszorral.

Mindeközben az EU és Nagy-Britannia már letiltotta az Orosz Központi Bankkal való tranzakciókat. Több ország fellépése nyomán pedig az orosz külföldi valutatartalék több mint a fele vált elérhetetlenné Moszkva számára. Putyin azt is előírta, hogy az orosz exportőröknek bevételük minimum 80 százalékát rubelben kell tartaniuk. A szankciók mellett az Ukrajna elleni orosz támadás miatt feldühödött nyugatiak elkezdtek kivonulni az orosz cégekből, letiltják az orosz kulturális eseményeket, az oroszok részvételét sporteseményeken és kitiltották az orosz repülőket a légterükből. Az orosz állampolgárok pedig nem kapnak vízumot.

„Jelenleg nem várjuk az oroszokat, a velük szembeni általános vízumtilalom nem lehet tabu”

– mondta Sammy Mahdi belga bevándorlási miniszter az orosz hadsereg pusztító ukrajnai támadásait emlegetve. A kevés nyitva maradt útvonal egyike Törökország, ahová különösen megdrágultak a jegyek.

Eric Swalwell amerikai kongresszusi képviselő azt mondta: „zárják be a követségüket, rúgják ki az összes orosz diákot Amerikából”. Az al-Dzsazíra erre megjegyezte: akkor a Csecsenföldön életveszélynek kitett LMBT közösség tagjai és a börtön elől menekülő ellenzékiek sem tudnak külföldre menni és felégetik a hidakat az orosz és külföldi tudósok között.

Németországban és Romániában tartózkodó vagy élő oroszok már azt írták, hogy nem szolgálták ki őket éttermekben.

A Levada Központnak a háború előtti felmérése szerint az oroszoknak mindössze 14 százaléka okolta Ukrajnát az elmúlt hónapokban a katonai feszültségért.

„Az egyszerű embereket már 8 éve szankciók sújtják a Krím miatt, de Putyint és az oligarchákat csak most kezdték el büntetni” – mondta egy szentpétervári férfi az Al-Dzsazírának. „Pedig Európa tudja, hogy nem mi választottuk meg, a mi voksunk nem számít, mégis gyűlöletet kapunk. Ezzel azt bizonyítják, hogy az ellenségeink” – magyarázta. Az ukránok és a velük szimpatizáló világ számára ez azonban csak magyarázkodásnak tűnik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×