eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) a Kérdések és válaszok elnevezésű éves interaktív televíziós fórumon válaszol a lakosság kérdéseire a moszkvai Világkereskedelmi Központ stúdióban 2021. június 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Szavosztyanov

Vlagyimir Putyin dokumentumfilmben tűnt fel, és bevallotta, taxizott

Miközben nyugatról folyamatosan figyelmeztetik, mondjon le arról, hogy megtámadja Ukrajnát, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy olyan dokumentumfilmben jelent meg, amely szerint a Nyugat azt várta, mikor esik szét Oroszország. Azt is elmondta, mivel kereste a mellékest a Szovjetunió végnapjaiban.

Hetente, sőt naponta teszik fel a kérdést: lerohanja-e Oroszország Ukrajnát és emlékeztetik nyugati vezetők Moszkvát: példátlan szankciókra számíthat, ha megteszi.

Az orosz állami média – amely enyhén szólva nem független a Kremltől – közben egy kétórás dokumentumfilmmel próbálta erősíteni az oroszok hazafias érzelmeit, többek között azzal, hogy a Nyugat vélt mesterkedéseit hangsúlyozta.

Az állami Első Csatornán vasárnap adásba került „Legújabb kori történelem” című filmben Vlagyimir Putyin elnök elmondta: a Szovjetunió szétesése után az 1990-es években az európai államok már azt várták, mikor esik szét maga Oroszország is. Még térképeket is készítettek az ország helyén megjelenő több, független államról és ezt ő a saját szemével látta. Az egyik kelet-európai állam elnöke azt mondta neki: senkinek sincs kétsége, hogy Oroszország menthetetlenül szétesik – állította Putyin. Ebben az időszakban az Orosz Föderáció 16 tagja nyilvánította ki függetlenségét, de az emberek megpróbáltak ennek ellenállni – fejtegette Putyin.

Az elnök korábban „geopolitikai katasztrófának” nevezte a Szovjetunió szétesését, amit nyugaton, Ukrajnában és a balti köztársaságokban is iróniával hallgatnak. Néhol viszont a szovjet uralom eltűntével elszabadult az addig kordában tartott nacionalizmus, ami vérengzésekhez és háborúhoz vezetett.

Példa erre az örményországi azeriek fokozatos kiszorítása, majd az azeriek és örmények karabahi háborúja. Ezzel párhuzamosan uralkodott el a volt unió területén a gazdasági káosz, a spekuláció, feltűntek a cégeket fillérekért felvásárló oligarchák, a kis magánvállalkozások és azokat zaklató maffia. Mindezt pedig az kísérte, hogy sok ember egzisztenciája összeomlott.

Putyin, aki az otthon elitnek számító KGB tisztje volt, fellebbentette a fátylat arról, hogy személy szerint neki sem volt anyagilag könnyű az időszak és hogy másodállásra kényszerült: mint Moszkvában és más városokban sok ember, alkalmanként ő is taxizással kereste meg a mellékest – mesélte.

„Néha kellett az extra pénz. Úgy értem, hogy magánautó sofőr voltam. Kellemetlen beszélni róla, de sajnos ez volt a helyzet” – mondta a dokumentumfilmben.

Putyin ezek után megköszönte az oroszországi lakosok támogatását, amit megfogalmazása szerint „az ország egybentartásához és stabilizálásához” kapott tőlük. A nép támogatása nélkül nem ment volna, annak ellenére mögé álltak, hogy nekik nehéz volt – fejtegette. És szerinte „ennek beértek a gyümölcsei és megerősödött az állam”.

Azok az oroszok viszont, akik gazdasági nehézségeket élnek át és azt érzik, hogy az állam egyre inkább beavatkozik, például mondvacsinált jogi érvekkel elhallgattatja a másként gondolkodókat, erősen szkeptikusan hallgathatták szavait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×