eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tálib harcosok haladnak el a Qatar Airways egyik járata előtt a kabuli repülőtéren 2021. szeptember 9-én. A Kabulból Dohába tartó repülőgép az első  járat az amerikaiak által szervezett óriási légihíd óta, amelynek keretében több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után. Az utasszállító gép fedélzetén kétszáz kimenekített külföldi utazott.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Felszállt az első "fecske" Kabulban, de sok a kérdés a nyomában

Katarban leszállt az első Afganisztánból induló légi járat azóta, hogy a fundamentalista tálibok hatalomra kerültek. A több száz utas között főként nyugatiak voltak, miközben több ezer külföldi vízummal rendelkező afgán rekedt az országban.

Az afganisztáni tálibok által engedélyezett első kereskedelmi légi járatot – valójában evakuációs légi járatot – a Qatar Airways indította. A 200 utas között amerikaiak, kanadaiak, németek, britek, ukránok és mások voltak – mondta az Al-Dzsazíra riportere, aki Dohában kísérte figyelemmel a járat megérkezését.

Katar az afgán menekülők egyik fontos tranzitpontja, és a közel-keleti médium szerint az Öböl-állam „Törökországgal együttműködve tudta elérni a kabuli reptér újbóli megnyitását a személy- és segélyszállítás” biztosítására.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy katari és török szakemberek hozták rendbe a több tízezer embert kimenekítő kaotikus amerikai légihíd után megrongált repteret. A terminálokon el kellett takarítani a törmeléket és biztonságosan üzembe kellett helyezni a különböző rendszereket. Az utasok szinte normálisnak tűnő körülmények között regisztráltak, kaptak beszállókártyákat és mentek át az útlevél ellenőrzésen – bár a jegyeiket kézzel írták.

A járat landolása után a katari külügyminiszter – Mohamed bin Abdulrahman Al-Tháni és Emily Horne amerikai nemzetbiztonsági tanácsi szóvivő is méltatta a tálibokat. „Pontosan azt vártuk a táliboktól, hogy a pozitív nyilatkozatokat tettek kövessék” – mondta a miniszter. „A tálibok rugalmasak és professzionális hozzáállást tanúsítottak, ez egy pozitív első lépés” – tette hozzá az amerikai illetékes.

Dominic Raab brit külügyminiszter közben Katarnak mondott köszönetet, és közölte, „elvárják, hogy a tálibok betartsák ígéretüket és engedjék biztonságosan távozni azokat, akik akarnak”.

A katariaknak még Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő is megköszönte a reptér megnyitását és a humanitárius segélyt, és azt ígérte, hogy a jövőben „mindenféle járatok, így kereskedelmi járatok előtt” is megnyitják a légikikötőt.

Az Al-Dzsazíra ugyanakkor megjegyezte:

a most landoló járatra nem árultak jegyeket, az egyfajta charter gép volt, ami lehetőséget adott a menekülésre.

Viszont az, hogy nagyszámú amerikai volt rajta, arra utal, hogy Washington valamiféle alkut kötött a tálibokkal.

A fundamentalisták az elmúlt napokban akadályozták azokat a próbálkozásokat, hogy az északi Mazar-i-Sarif városból szállítsanak el külföldieket és jogosult afgánokat. A tálibok azt mondták: csak érvényes úti okmányok birtokában engednek ki embereket, a városból távozni kívánóknak viszont nem voltak ilyen papírjaik – állították. Tudósítók szerint viszont azokat is visszatartják, akiknek amerikai útlevelük vagy zöld kártyájuk van.

Az AP hírügynökség szerint

nemcsak a tálibok, hanem az amerikaiak is olyan papírokat követelnek meg, amelyeket már nem lehet megszerezni Afganisztánban.

Ezért azoknak a kongresszusi képviselőknek és veteránoknak, akik afgán tolmácsaikat, más veszélyeztetett afgán állampolgárokat akarnak kihozni, nem nagyon csillapította az aggodalmát a katari járat, mert továbbra is attól tartanak, hogy Amerika magára hagyhatja afganisztáni szövetségeseit.

Különösen azok miatt aggódnak, akiknek folyamatban volt a speciális afgán bevándorló vízum kiadása, amikor a tálibok váratlanul bevonultak Kabulba és az amerikaiak bezárták a követségüket. „Szerintem

aznap szűnt meg az esélyük a menekülésre, amikor hátrahagytuk őket”

– mondta csalódva Matt Zellner, Afganisztánban szolgált háborús veterán, a találó módon „Senkit Sem Hagyunk Hátra” nevű civilszervezet alapítója.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×