INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

munkaerőpiac

szlovákia

koronavírus

vendégmunkás

álláshirdetés

Éledezik a járvány okozta álmából a szlovák munkaerőpiac

Éledezik a járvány okozta álmából a szlovák munkaerőpiac

Szlovákia gazdasága lassan, de biztosan magához tér a járvány után. Ezt bizonyítja a munkaerőpiac helyzete, a cégek ugyanis ismét segédmunkásokat keresnek. Az álláshirdető portálok e hónapban regisztrálták a legtöbb ilyen munkaajánlatot az elmúlt egy évben. Újra nő a külföldi vendégmunkások száma is, a legtöbben Ukrajnából és Szerbiából jönnek.

Míg 2020 májusa, a koronavírus-járvány elején a segédmunkások, a szezonális munkára vagy megbízási szerződéssel munkát vállalók számára nem kedvezett, és jelentősen visszaesett az ilyen munkalehetőségek száma, addig idén májusban a legismertebb szlovákiai álláshirdető portálon több mint 2200 ilyen álláslehetőséget regisztráltak. „Tavaly az év hasonló időszakában a cégek csupán 478 ilyen hirdetést adtak fel. A járvány sokkal nagyobb visszaesést okozott, mint az állandó munkaviszonyban meghirdetett álláslehetőségek száma. A segédmunkások, illetve a szezonális munkások számára meghirdetett ajánlatok egyik napról a másikra eltűntek a kínálatból. Ez az idei év elejéig jellemző volt” – tájékoztatott Martin Menšík, a profesia.sk álláshirdető portál marketingmenedzsere.

A járványügyi korlátozások feloldásával párhuzamosan jelent meg egyre több álláshirdetés, így a járvány miatt leginkább sújtott vendéglátóiparban és idegenforgalomban is növekszik az állásajánlatok száma. Marek Harbuľák, a Szlovákiai Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint azonban

az állandó munkaviszonyban dolgozók húzták a rövidebbet.

„A félelmek elsősorban az őszi időszakkal kapcsolatosak. Hogy a munkáltatóknak egyáltalán érdemes-e ilyen rövid időre állandó munkaviszonyba felvenni alkalmazottakat, és nem kell-e majd ősszel ismét elbocsátani őket” – fejtette ki Harbuľák.

A munkanélküliség problémája nagyobb mértékben sújtja a szegényebb járásokat. A Poltári járásban például a járvány idején minden nyolcadik fiatal felnőtt maradt munka nélkül. A Rimaszombatiban pedig jelenleg a produktív éveiben járó lakosság több mint 40 százalékának nincs munkája. Tavaly Szlovákiában átlagban 41 órát dolgoztak az alkalmazottak. A járvány idején azonban ez a szám 9,5 százalékkal csökkent. A foglalkoztatottsági ráta ezzel szemben csak 2,5 százalékkal csökkent. Elemzők szerint ez azért van, mert sokan vannak, akik nem dolgoznak, de nem munkanélküliek. A fizetésüket nagyjából havonta 120 millió euróval támogatja az állam.

Ha megszűnik a támogatás, akkor derülhet ki, hogy valójában mi a helyzet a munkaerőpiacon.

A Szlovákiában dolgozó külföldi vendégmunkások száma viszont a tavalyi folyamatos csökkenést követően ismét emelkedik. 2020 márciusban a hivatalos adatok szerint még több mint 78 ezer vendégmunkás dolgozott az országban, ami idén februárra 67 ezer körülire esett vissza. A járványügyi szabályok fokozatos enyhítésének köszönhetően azonban már márciusban beindult egy enyhe növekedés, ami áprilisban is folytatódott. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ legfrissebb felmérése szerint a múlt hónapban közel 68 ezer külföldi vendégmunkás volt az országban.

Korábban Szerbiából érkeztek a legtöbben, az ukránok viszont már egy jó ideje megelőzték őket. Áprilisban hivatalos engedéllyel 18 500 ukrán és 9 800 szerb állampolgár dolgozott Szlovákiában. Az uniós tagországok közül a legtöbben továbbra is Romániából jönnek, a számuk az elmúlt hónapban elérte a 7400-at, a sorban pedig a csehek és a magyarok következnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Éledezik a járvány okozta álmából a szlovák munkaerőpiac
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018