eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér a Gázai övezet északi részére, miután palesztin rakétákat lőttek ki izraeli célpontokra Gáza környékéről 2021. május 10-én.  A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet az Izraelhez intézett ultimátuma lejárta után indított rakétákat izraeli települések felé. Az ultimátum szerint Izraelnek ki kellett volna vonnia biztonsági egységeit este 6 óráig az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyről, és az utóbbi hetek összetűzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedből, valamint szabadon kellett volna engednie az utóbbi napok zavargásaiban őrizetbe vett palesztinokat.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Moussa

Izrael lecsapott Gázára a Hamász rakétatüze nyomán

Légicsapásokig fajult a jeruzsálemi vita. A radikális palesztin Hamász szervezet rakétákat lőtt ki Izraelre, az izraeliek Gázában vágtak vissza és halottak is vannak.

Katonai konfrontációvá szélesedett a jeruzsálemi erőszak, amely eredetileg palesztin családok kilakoltatása és az izraeli telepek fejlesztése miatt robbant ki. A Gázát uraló szélsőséges Hamász rakétákat lőtt ki Izraelre (utóbbi hadserege szerint hétfőn több mint 150 darabot lőttek ki szélsőséges csoportok), amire Izrael légicsapásokkal válaszolt. A Hamász-kormányzat egészségügyi minisztériumának állítása szerint 20 ember életét vesztette. Az izraeliek közben azt mondták, hogy a Hamász pozícióit támadták.

Történelmi telekvita miatt mérgesedett el a helyzet

A drámai fejlemények előzménye, hogy egy jeruzsálemi bíróság vasárnap is megerősítette azt a végzést, amely elrendelte hat, már nemzedékek óta a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra negyedben élő palesztin család távozását. Viszont az erőszakos tiltakozások miatt elhalasztották az Izraeli Legfelsőbb Bíróság erre vonatkozó, hétfőre tervezett döntését.

További hét családnak augusztusban kell távoznia a vitatott hovatartozású keleti városrészből. Zsidó telepes családok már 1972 óta pereskednek a palesztinokkal, mert szerintük beköltöztek a telkeikre. Az ügy körül komplex – egészen az ottomán időkbe visszanyúló – jogvita bontakozott ki, miközben a kelet-jeruzsálemi és menekültként érkezett palesztin családok Jordánia oltalma alatt telepedtek le és nem ismerik el a városrészben Izrael és így az izraeli bíróságok fennhatóságát sem.

A palesztin családok kilakoltatásával párhuzamosan Izrael otthonokat épít a zsidó telepeseknek és megpróbálja fenntartani a város lakosságán belül a 70-30 százalékos zsidó-arab arányt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „határozottan visszautasította” azt a külföldi nyomást, hogy ne építkezzenek Jeruzsálemben.

Napokon át tartó karhatalmi akció, több száz sebesült

A naponta ismétlődő összecsapásokká fajult feszültség közepette az izraeli rendőrség épp a Ramadán böjti hónap egyik legfontosabb eseménye – a Sors Éjszakája – közepette lépett fel az Al-Aksza mecset közelében összegyűlt palesztinok ellen. Pénteken 200, szombaton 120 és hétfőn további több száz palesztin, valamint legkevesebb 20 izraeli rendőr sebesült meg.

Előzőleg nacionalista zsidó szervezetek tervezték a szokásos felvonulást, amelyben a városrészen átvonulva, Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásáról emlékeztek volna meg, de ezt végül lefújták, mert az izraeli hatóságok is provokatívnak tartották. A rendőrök szerint az Al-Aksza mecset területén összegyűlt palesztinok kövekkel és Molotov-koktélokkal fegyverkeztek fel a hétfői Jeruzsálem Napi Zászlós Menetre készülve, majd meg is dobálták a rendőröket és ezért vetették be ellenük a karhatalmat.

Közben napvilágra került egy videó, amelyen palesztinok dobálnak kövekkel és próbálnak kocsijából kirángatni egy izraeli autóst. Az illető nekihajtott egyik támadójának és valószínűleg csak a rendőrök közbelépése mentette meg.

Ultimátum, rakétatűz mindkét irányba

A Hamász közben „ultimátumot” intézett Izraelhez, hogy vonja ki a mecsetből és a vitatott kerületből a karhatalmi erőket, majd az Iszlám Dzsihád csoporttal együtt több mint 40 rakétát lőtt ki Jeruzsálem környékére és a Gázához közeli Askelon városra.

Az Izraeli Védelmi Erők azt mondták, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer megsemmisítette a rakéták egy részét, a többi nyílt terepen csapódott be, majd perceken belül ellencsapást mértek „palesztin terrorista célpontokra”. A gázai palesztinok állítása szerint azonban a 20, este említett halott között gyerekek is voltak.

Este az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×