eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: facebook.com/TheBritishMonarchy

Elbeszélgetett a királynővel az új londoni magyar nagykövet

A koronavírus járvány miatt a 94 éves II. Erzsébet vidéken, a Windsori kastélyában tartózkodik 99 éves férjével, Fülöp herceggel. De sorra veszi át az újabban kinevezett londoni nagykövetektől - most huszonhat ilyen diplomata alkotta a sort - megbízólevelüket, a londoni Buckingham Palotában. Hogyan? Videókapcsolat útján.

Az új magyar nagykövet, Kumin Ferenc is megjelent hitvesével. Mint arról Kumin Viktória – aki éveken át az InfoRádió műsorvezetője volt leánykori nevén, Nagy Viktóriaként – a Daily Telegraph szombati számában közölt, fotókkal illusztrált, egészoldalas cikkében színes beszámolót ad, a ceremónia az előírt szabályok szerint zajlott. A videón át még beszélgethettek is az uralkodóval, aki az egyik fénykép szerint barátságosan mosolyog a magyar diplomatára.

A szabályok minden mozzanatot megszabnak, előírják, hány lépést tehet a nagyköveti pár a fogadószalonban és mikor kell a megbízólevél átadójának mélyen meghajolni, feleségének pedig pukkedlizni a királynő előtt, még akkor is, ha ő csak az egyik antik komódon, egy jókora Canaletto olajfestmény alá helyezett képernyőn, virtuálisan van jelen.

A ceremónia nem itt kezdődik. A diplomata egy héttel a jelenése előtt értesítést kap, felesége kezdhet megfelelő kalap után nézni. (Kumin Viktória igen elegáns volt kis szalagdíszes, sötétkék, és szőke haján kissé félrecsapott kalapjában.) A nagy napon tehát a királynő által küldött hintó érkezik a nagykövetség elé, amely ez esetben pár percnyire van a Buckingham Palotától. A bakon vörös köpenyben cilinderes kocsis ül, hátul két vöröskabátos, cilinderes szolga kapaszkodik, ők segítenek a ki- és beszállásban. Mert a nagykövetnének félhosszú szoknyában kell megjelennie. Szerencsére Kumin Viktória jó megoldást talált a hintó lépcsői által okozott nehézség áthidalására: szoknyája sliccelt volt.

A szertartás mit sem változott Viktória királynő uralkodásának ideje óta

Az úgynevezett szárnysegédi szalonba érkezik a diplomata. Megbízólevelét ezúttal egy kis asztalkára helyezte, s meghajolt a mindezt tévékamerán át Windsorból figyelő királynő előtt, aki üdvözölte őt és hitvesét, majd néhány kérdést intézett Kumin Ferenchez. Vidám volt, fiatalos, szívélyes.,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

Kumin Ferenc említette II. Erzsébet magyar ősét, üknagyanyját, a XIX. század első felében élt Rhédey Claudine grófnőt, akit a Württenbergi herceg vett feleségül, s unokájuk Teck Mária lett azután V. György angol király hitvese lett. Claudine-nal felborult a hercegi hintó, mikor negyedik gyermekével volt várandós és meghalt. Erzsébet királynő persze ismeri a szomorú történetet. Megkérdezte Kumin Ferenctől, milyen tervei vannak mint új nagykövetnek. A cikkben Kumin Viktória megjegyzi, hogy nehéz előre tervezni a járvány miatt, Isten tudja, mikor ér véget. De jövőre lesz a brit-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója, amit a magyar nagykövetség egész évben ünnepelni kíván, mint Kumin Viktória mondja, remélve e diplomáciai viszony újabb háborítatlan száz évét.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×