eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sokan jó hírt kaptak Szlovákiában, változnak a szabályok a határon

Vasárnaptól 45 nappal meghosszabbították Szlovákiában a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt. Az elfogadott rendelkezés értelmében november 15-től hatnál többen nem találkozhatnak, kivéve az egy háztartásban élőket. A kijárási korlátozás viszont már nincs érvényben.

Szlovákiában vasárnap hajnali egy órától megszűnt az a kötelesség is, hogy az országos tesztelésről származó negatív teszttel kell igazolniuk magukat az embereknek. Jövő hét végén várhatóan újabb tömeges tesztelést rendeznek majd, ezúttal viszont nem járásokra, hanem célirányosan azokra a városokra és falvakra összpontosítanának, ahol az elmúlt hétvégén 1 százaléknál magasabb volt a pozitív tesztek aránya. Az aktuális adatok alapján körülbelül ötszáz faluról és öt kisebb városról van szó.

November 16-ától, vagyis hétfőtől nyitva lehetnek legfeljebb 50 százalékos kihasználtság mellett a színházak, a mozik és a templomok, a fitneszközpontok és az uszodák. 15 négyzetméterenként maximum hat fő lehet egyszerre a helyiségben. Igor Matovič miniszterelnök bejelentette, elkezdődhet a második vonalbeli szlovák jégkorongbajnokság és a labdarúgó-bajnokság is, de egyelőre szurkolók nélkül. A Szlovák Püspöki Konferencia üdvözölte a templomok megnyitásáról szóló döntést.

„Nehéz időkben rendkívül fontos, hogy a hívők lelki megerősítést kapjanak”

– reagált Martin Kramara, a püspöki konferencia szóvivője. Hozzátette: továbbra is érvényes a felszólítás, hogy az idősek, a betegek és a veszélyeztetett csoportba tartozók várjanak még a templomlátogatással.

Új szabályok lépnek életbe a határokon is.

„Hétfőtől ugyanis csak 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet belépni Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Magyarországról Szlovákia területére. Az ingázóknak elég a kéthetesnél nem régebbi negatív antigénteszt” – tájékoztatott Marek Krajčí egészségügyi miniszter. Az úgynevezett vörös országokból csak egy e-űrlap kitöltése után lehet belépni az ország területére, és kötelező karanténba vonulni.

A határokon véletlenszerű ellenőrzéseket fognak tartani.

Főleg csúcsidőben, amikor a legnagyobb a forgalom az átkelőkön. Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az áruszállítás korlátozás nélkül működik a belső határokon. A tranzitforgalom feltétele, hogy 8 órán belül át kell utazni Szlovákia területén, és csak tankolás céljából lehet megállni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×