eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Szlovákia: "elég rosszul alszik" a kormányfő

Igor Matovič szlovák kormányfő nem zárja ki, hogy még szigorúbb intézkedések jöhetnek, ha Szlovákiában nem változik a koronavírus-helyzet. A köztelevízió Második hullám című műsorának rendkívüli különkiadásában elmondta, szeretné, ha az esetszámok a jövő héten már csökkenést mutatnának. Hangsúlyozta, célja mindenekelőtt a halálos áldozatok számának minimalizálása.

A szlovák miniszterelnök felszólította a lakosságot, hogy közösen harcoljon a járvány ellen. Úgy véli, a múlt héten bevezetett veszélyhelyzet hatása két héten belül, vagyis a jövő héten jelentkezhet, és azt is elmondta, elég rosszul alszik a rossz hírek miatt.

„Azt szeretném, ha úgy kezdhetnénk a jövő hetet, hogy csökkennek a számok” – mondta.

Egyben figyelmeztetett, hogy senki ne dőljön be a pandémiával kapcsolatban terjedő álhíreknek és összeesküvés-elméleteknek. Mint mondta, az elmúlt negyed évben egyre hangosabbak lettek a koronavírus-tagadók, és már a lakosság harmada tartja kitalációnak a járványt.

„Három hónap alatt olyan drasztikusan megváltoztatták a közvéleményt, hogy amíg az első hullám alatt tíz emberből csupán egy kérdőjelezte meg a vírus létezését, addig

ma már háromból egy ember kételkedik benne”

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő nem zárta ki, hogy újabb szigorításokat vezethetnek be, ha romlik a járványhelyzet Szlovákiában. Mindazonáltal bízik benne, hogy nemsokára elkezdenek csökkenni a számok. Hangsúlyozta: minimalizálni kell a betegek és az elhunytak számát.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány a második világháború óta a legnagyobb gazdasági válságot eredményezte. Szerinte azonban az első hullám idején beváltak az intézkedések Szlovákiában, mert az ország sikeresen vette fel a harcot a vírussal. A legnagyobb jelentőséget a „maszkviselés-távolságtartás-fertőtlenítés” alapszabályának tulajdonítja, továbbá mindenkit arra kér, legyen tekintettel a legnagyobb veszélynek kitett emberekre.

Igor Matovič az emberi életet és egészséget helyezi a politikai preferenciák elé. Leszögezte, hogy a kormány nyáron sem tétlenkedett, feltöltötte a stratégiai készleteket, kidolgozta a járványkezelési tervet és felállította a kormány járványügyi bizottságát. Ugyanakkor beismerte,

hiba volt, hogy a nyári hónapokban nem beszéltek eleget arról, mekkora veszélyt jelent a járvány és a második hullám.

Hozzátette, kész tárgyalni a kultúra és a sport megsegítéséről, az illetékes miniszterek bevonásával. Azt is elismerte, hogy segítségre van szükségük az utazási irodáknak és például a fuvarozóknak is, és vannak, akik úgy érezhetik, hogy eddig nem kaptak kellő anyagi kárpótlást vagy támogatást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×