eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkok próbababákon egy zágrábi esküvői ruhaszalon kirakatában 2020. április 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Új szlovák módi: menyasszonytánc szájmaszkban

Igor Matovič szlovák miniszterelnök bejelentette, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be, és október 1-jétől legfeljebb 100 vendég vehet részt az esküvőkön. A násznép csupán étkezéskor és fotózáskor veheti le a szájmaszkot, egyébként kötelező lesz viselni. A lakodalmakban közegészségügyi szakemberek és rendőrök tartanak majd ellenőrzéseket. A miniszterelnök azt is közölte, hogy bálokat valószínűleg nem rendezhetnek már ebben a szezonban.

Igor Matovič miniszterelnök azt mondta, az étteremtulajdonosoknak kell felelniük az előírások betartásáért, azt azonban még nem tudja, jogilag lehetséges-e ez. Matovič javaslata szerint a tulajdonosnak 48 órával a lakodalom előtt értesítenie kell a regionális közegészségügyi hivatalt. Az illetékes regionális közegészségügyi szakembernek ennek alapján kell közzétennie az előírásokat és a feltételeket. Ha ezeket az esküvői fogadáson megszegik, pénzbírságot szabnak ki a vendéglő tulajdonosára.

„Az esküvő éjjelén zajlanak majd az ellenőrzések a rendőrség segítségével. Ha kötelezettségszegést észlelnek, akkor a szórakozóhely tulajdonosának kell megfizetni a büntetést” – szögezte le a miniszterelnök.

A zöld színnel jelölt járásokban a bírság néhány ezer euró lesz, míg a piros színnel jelöltekben akár a 20 ezer eurót is elérheti.

A kormányfő hozzátette, ha a tulajdonos nem tudja garantálni a járványügyi előírások betartását, akkor a helyiségben nem tarthatják meg a lakodalmat.

Az esküvőkre vonatkozó előírások szombattól szigorodnak.

A vendégeknek az egész esküvő alatt szájmaszkot kell viselniük, kivételt képez az evés, az ivás és a fotózás. Az óvintézkedés szerint

táncolni is szájmaszkban kell, hiszen a szakemberek szerint ilyenkor van a legnagyobb esély a fertőzés átadására.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján a tavalyi évhez viszonyítva idén áprilistól júniusig 56 százalékkal csökkent a lakodalmak száma.

Tavaly a második negyedévben 9 674 esküvő volt, míg idén 4 017.

A tavalyi és az idei év márciustól augusztusig tartó időszakát figyelembe véve elmondható, hogy az idei évben átlagosan 19 százalékkal esett vissza az esküvők száma.

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy bálokat valószínűleg nem rendeznek ebben a szezonban, így a szilveszteri mulatságok tervezése is felesleges. A szalagavatókról még folyik az egyeztetés, lehetséges, hogy őszről tavaszra halasztják az ünnepségeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×