eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A berlini Charité Klinika, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelik 2020. szeptember 2-án. A német szövetségi kormány közölte, hogy a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutatták ki Navalnij szervezetében, így nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Kemény figyelmeztetés, több oldalról is szorongatják Moszkvát

Figyelmeztette Oroszországot a NATO: a szövetségesek mérlegelik, hogyan reagáljanak Alekszej Navalnij ellenzéki vezető állítólagos Novicsok-mérgezésére. Az Európai Unió szintén kemény fellépést helyezett kilátásba.

„A vegyi fegyverek használata az emberi élet tiszteletének teljes hiányát jelenti. Elfogadhatatlan megsértése a nemzetközi szabályoknak. Oroszországnak komoly kérdésekre kell válaszolnia.

Ez nem csak egy személy, hanem az alapvető demokratikus jogok elleni támadás”

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy brüsszeli sajtótájékoztatón, aki követelte, hogy Moszkva ossza meg a Novicsok-program összes részletét a nemzetközi szervekkel.

Azaz, adja ki a Novicsokot – interpretálta szavait a Kreml-párti Vesztyi híradó Moszkvában.

A Vesztyi idézte Alekszej Csepa képviselőt, az orosz parlament Nemzetközi Bizottsága elnökhelyettesét, aki szerint nem tudnak adatokat átadni a Novicsok-programról, mert Oroszország nem gyártja ezt az anyagot.

Stoltenberg főtitkár azután beszélt, hogy rendkívüli tanácskozásra ültek össze a NATO-nagykövetek, miután Angela Merkel német kancellár azt állította: a vegyifegyverek közé sorolt Novicsok idegméreggel akarták megölni Oroszországban Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt.

A Kreml szerint nincs jogalap a vádra

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője tagadta, hogy az orosz államnak köze lenne az esethez, és kiemelte: orosz orvosok nem találtak mérget Navalnij mintáiban, mielőtt a férfit Németországba szállították volna egy speciális kórházi géppel.

"Nincs alap Moszkvát vádolni, nem látunk okot bármilyen különleges bejelentésre az orosz állam részéről"

- mondta még.

NATO–EU-összhang Moszkvával szemben

Úgy tűnik, a szövetségesek egy nemzetközi szervezeten keresztül akarják megszorongatni Moszkvát - a vegyi fegyverek betiltását célzó szervezet, az OPCW bevonásával tartott vizsgálatot követelt az Európai Unió is. A pénteki NATO-tanácskozás előtt szankciókat sürgetett Josep Borell, az Európai Unió külügyi főfelelőse, aki kemény hangú közleményben ítélte el Oroszországot.

Maga az OPCW - amelynek Oroszország is tagja - pedig jelezte: „folyamatosan figyeli a helyzetet, és kész segíteni bármely tagállamnak, amely ezt kéri”.

Közben Ivan Zsdanov, Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának igazgatója azt mondta, hogy

„az orosz állam a legabszurdabb elméletekkel áll majd elő. Azt mondják majd, hogy a Nyugat provokál, beavatkoznak. Így dolgoznak: káoszt és zavart keltenek”

Navalnij befolyásos tomszki vezetőket vett célkeresztbe

Az aktivisták nemcsak alapítójuk állapotával foglalkoznak: kiadtak egy második tényfeltáró anyagot a szibériai Tomszk kormánypárti képviselőinek tevékenységéről, "Tomszk a képviselői maffia fogságában" címmel. Navalnij épp azután lett rosszul, amikor ebből a városból repülővel hazaindult Moszkvába.

Az egyik helyi politikus, aki a Navalnij-féle korrupcióellenes aktivisták célkeresztjébe került, Vlagyimir Reznyikov, a regionális törvényhozás képviselője. Korábban önkormányzati színekben felelt az energiaellátásért, most pedig egy magánrészvénytársaság tulajdonosaként.

Reznyikov egyik üzleti partnere a fia, Makszim, az önkormányzat városgazdálkodási osztályának főnöke. Navalnijék szerint a város áramhasználatáért – még a villamosok, utcai lámpák, jelzőlámpák után is - mindenki Reznyikovéknak fizet.

Az egyik legnagyobb helyi internetszolgáltató az övék. A családnak van még fodrászata, szállodája, saját ásványvíz- és vodkamárkája – állítja a német kórházban fekvő aktivista alapítványa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×