INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

navalnij

nato

eu

mérgezés

szankciók

A berlini Charité Klinika, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelik 2020. szeptember 2-án. A német szövetségi kormány közölte, hogy a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutatták ki Navalnij szervezetében, így nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték.

Kemény figyelmeztetés, több oldalról is szorongatják Moszkvát

Figyelmeztette Oroszországot a NATO: a szövetségesek mérlegelik, hogyan reagáljanak Alekszej Navalnij ellenzéki vezető állítólagos Novicsok-mérgezésére. Az Európai Unió szintén kemény fellépést helyezett kilátásba.

„A vegyi fegyverek használata az emberi élet tiszteletének teljes hiányát jelenti. Elfogadhatatlan megsértése a nemzetközi szabályoknak. Oroszországnak komoly kérdésekre kell válaszolnia.

Ez nem csak egy személy, hanem az alapvető demokratikus jogok elleni támadás”

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy brüsszeli sajtótájékoztatón, aki követelte, hogy Moszkva ossza meg a Novicsok-program összes részletét a nemzetközi szervekkel.

Azaz, adja ki a Novicsokot – interpretálta szavait a Kreml-párti Vesztyi híradó Moszkvában.

A Vesztyi idézte Alekszej Csepa képviselőt, az orosz parlament Nemzetközi Bizottsága elnökhelyettesét, aki szerint nem tudnak adatokat átadni a Novicsok-programról, mert Oroszország nem gyártja ezt az anyagot.

Stoltenberg főtitkár azután beszélt, hogy rendkívüli tanácskozásra ültek össze a NATO-nagykövetek, miután Angela Merkel német kancellár azt állította: a vegyifegyverek közé sorolt Novicsok idegméreggel akarták megölni Oroszországban Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt.

A Kreml szerint nincs jogalap a vádra

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője tagadta, hogy az orosz államnak köze lenne az esethez, és kiemelte: orosz orvosok nem találtak mérget Navalnij mintáiban, mielőtt a férfit Németországba szállították volna egy speciális kórházi géppel.

"Nincs alap Moszkvát vádolni, nem látunk okot bármilyen különleges bejelentésre az orosz állam részéről"

- mondta még.

NATO–EU-összhang Moszkvával szemben

Úgy tűnik, a szövetségesek egy nemzetközi szervezeten keresztül akarják megszorongatni Moszkvát - a vegyi fegyverek betiltását célzó szervezet, az OPCW bevonásával tartott vizsgálatot követelt az Európai Unió is. A pénteki NATO-tanácskozás előtt szankciókat sürgetett Josep Borell, az Európai Unió külügyi főfelelőse, aki kemény hangú közleményben ítélte el Oroszországot.

Maga az OPCW - amelynek Oroszország is tagja - pedig jelezte: „folyamatosan figyeli a helyzetet, és kész segíteni bármely tagállamnak, amely ezt kéri”.

Közben Ivan Zsdanov, Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának igazgatója azt mondta, hogy

„az orosz állam a legabszurdabb elméletekkel áll majd elő. Azt mondják majd, hogy a Nyugat provokál, beavatkoznak. Így dolgoznak: káoszt és zavart keltenek”

Navalnij befolyásos tomszki vezetőket vett célkeresztbe

Az aktivisták nemcsak alapítójuk állapotával foglalkoznak: kiadtak egy második tényfeltáró anyagot a szibériai Tomszk kormánypárti képviselőinek tevékenységéről, "Tomszk a képviselői maffia fogságában" címmel. Navalnij épp azután lett rosszul, amikor ebből a városból repülővel hazaindult Moszkvába.

Az egyik helyi politikus, aki a Navalnij-féle korrupcióellenes aktivisták célkeresztjébe került, Vlagyimir Reznyikov, a regionális törvényhozás képviselője. Korábban önkormányzati színekben felelt az energiaellátásért, most pedig egy magánrészvénytársaság tulajdonosaként.

Reznyikov egyik üzleti partnere a fia, Makszim, az önkormányzat városgazdálkodási osztályának főnöke. Navalnijék szerint a város áramhasználatáért – még a villamosok, utcai lámpák, jelzőlámpák után is - mindenki Reznyikovéknak fizet.

Az egyik legnagyobb helyi internetszolgáltató az övék. A családnak van még fodrászata, szállodája, saját ásványvíz- és vodkamárkája – állítja a német kórházban fekvő aktivista alapítványa.

Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018