eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Moszkva, 2018. május 6.Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék egyik vezetője a Vlagyimir Putyin elnök ellen rendezett moszkvai tüntetésen a Puskin téren 2018. május 5-én, két nappal a nagy többséggel újraválasztott államfő elnöki beiktatása előtt. (MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov)
Nyitókép: MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov

Trükkös módszerekkel lép fel a hatalom Navalnij ellen

Az orosz államgépezet egy összetett rendszert hozott létre az Alekszej Navalnij, a korrupcióellenes blogger és politikus elleni harcra. Ezt állítja a Projekt nevű, független orosz újságírókat összefogó portál.

Meglepően naprakészek az orosz elnöki hivatal emberei Alekszej Navavalnij állapotának kérdésében – állítja a Projekt nevű független orosz portál azt sejtetve, hogy egyfajta összehangolt politikai vonalat kell követniük. Az egyik illetékes például egy még nem publikus közvélemény-kutatás eredményét osztotta meg velük, és azt mondta:

„Navalnijt biztosan nem mérgezték meg.”

A Kremlt bíráló újságírók szerint Navalnijt már régóta próbálják lejáratni – néha furcsa módszerekkel. 2013-ban, a moszkvai főpolgármester-választáson épp az elnökhöz hű politikusok akarták indulását, mert úgy gondolták, csúnyán leszerepel saját jelöltjükkel szemben.

Rosszul jött ki azonban a lépés: az igazságügyi szervek egy nappal jelöltregisztrációja után nyújtották be a „Kirovlesz-ügyet”, melyben egy fafeldolgozó üzemmel kapcsolatos sikkasztással vádolták meg. Ennek nyomán viszont megugrott a népszerűsége és 27 százalékot kapott a főpolgármester-választáson. Később öt év felfüggesztett börtönre ítélték az ügyben.

2017-ben már az elnökválasztás volt napirenden – a tényfeltárók szerint Putyin elnök fő kampányfelelőse, Szergej Kirijenko politológusokat hívott meg az államfői rezidenciára, és feltette nekik a kérdést: nem lenne érdemes leültetni Navalnijt? Ekkor debütált az aktivista híres filmje, amely kínos pénzügyi részleteket közölt Dmitrij Medvegyevről, aki egy időre felváltotta az elnöki poszton Vlagyimir Putyint. A nektek ő nem Gyima című film hatására tömegek vonultak az utcákra, Navalnij pedig beindította elnökválasztási kampányát. Csahogy jött a válasz: további két feltételes büntetést kapott, és

automatikusan elvesztette jogát, hogy választható tisztviselő legyen.

Szakértők szerint a hatalom ódzkodott attól, hogy több évre kényszermunkára küldje, mert hívei tömegtüntetéseitől tartott. Ezért inkább megpróbálták hiteltelenné tenni azzal, hogy elhintették: a Kremlben is vannak patrónusai.

2017-ben hatalompárti aktivisták az Oroszországban kedvelt zöld színű fertőtlenítővel öntötték le a bloggert. Navalnij olyan szemsérülést szenvedett, aminek nyomán spanyolországi gyógykezelésre volt szüksége. Csakhogy elvették az útlevelét. Javasolták neki: írjon levelet az Kremlbe. Megtette, és a kérelem nyomán néhány napon belül visszakapta az útlevelet – mindezt azonban úgy kezdték tálalni, hogy

„kapcsolatai vannak a Kremllel", aki pedig ilyen, az nem is igazi ellenzéki.

Egy másik módszer, Navalnij saját fegyvere, a leleplező dokumentumfilm volt. Az állami média – a Projekt szerint a titkosszolgálat rejtett kamerás felvételeivel, a telefonhívások lehallgatásásával és privát dokumentumok közzétételével – torpedózta meg Navalnij és egy másik liberális politikus, Mihail Kaszjanvov szövetségét. Emellett a hatalomhű propagandafelelősök rendszeresen szervezenek provokációkat – állítja a Projekt.

Az egyik ilyen eset az volt, amikor 2017-ben egy bizonyos Mihail Kosztyenko pénzt utalt át Navalnij választási kampányára, majd beperelte, mert „nem tüntette fel honlapján, hogy büntetett előélete miatt nem indulhat választásokon”. Egy bíróság végül a pénz visszafizetésére utasította az ellenzéki vezetőt. A Projekt megemlíti azt is, hogy a hatalom az Oroszországban népszerű csevegőalkalmazásban, a Telegramban két csatornát hozott létre az ellenzéki vezető elleni harcra – egyik neve beszédes: Anti-Navalnij.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×