eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. Navalnijt 2020. augusztus 19-én eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki vezető állapota súlyos, lélegeztetőgépre kellett kötni.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

EP-képviselők szankciókat sürgetnek Navalnij ügyében

Több mint száz európai parlamenti képviselő szankciók bevezetésérére szólította fel nyílt levélben Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét az orosz ellenzéki politikusokkal és újságírókkal szemben elkövetett merényletek felelősei ellen.

A levelet aláírók továbbá az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen augusztus utolsó hetében elkövetett, feltételezett mérgezéses merénylet "teljes és átlátható" kivizsgálására szólítanak fel.

A képviselők hangsúlyozták azonban, hogy "erősen kételkednek az orosz hatóságok hajlandóságában, hogy az ügyet megfelelően kivizsgálják", utalva arra, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságíró Anna Politkovszkaja és a novicsokkal megmérgezett korábbi kettős ügynök, Szergej Szkripal ellen elkövetett támadásokat követő orosz vizsgálatok nem hoztak kielégítő eredményt.

Josep Borrell, csütörtök este közzétett nyilatkozatában közös nemzetközi reagálásra szólított fel Navalnij ügyében, és hangsúlyozta, hogy az unió "fenntartja a jogot a megfelelő intézkedések megtételére, egyebek között korlátozó intézkedések révén".

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértői laboratóriumukban kimutatták, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett, novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg.

A német kormány már közölte, hogy megkezdi az egyeztetést uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×