eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Angela Merkel német kancellár (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai helyzetről tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Isztambulban 2018. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Navalnij-ügy - Berlin magyarázatot követel Moszkvától

Németország a nyugati szövetségesekkel tárgyal a Moszkvával szembeni lehetséges szankciókról. Ez azután hangzott el, hogy egy katonai labor szerint “kétségtelen bizonyíték” van rá, hogy a Novicsok idegméreggel próbáták megölni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt. A német kórház a Porton Down-i brit katonai labortól is véleményt kért. Moszkva közben azt mondja: nem osztották meg vele Navalnij németországi tesztjeinek eredményeit.

Angela Merkel német kancellár szerint világos: Alekszej Navalnij bűncselekmény áldozata. Az orosz ellenzéki vezető kómában fekszik egy német kórházban, miután nemzetközi nyomásra elszállították Oroszországból, ahol hívei és immár a nyugati kormányok szerint is megmérgezték. Merkel elmondása szerint a német hadsereg, a Bundeswehr szaklaboratóriuma bizonyítékot talált, hogy Novicsok idegmérget használtak ellene.

“El akarták hallgattatni. Ez kemény kérdéseket vet fel, amelyeket csak az orosz kormány tud megválaszolni, és meg is kell válaszolnia”

- mondta Merkel.

Heiko Maas német külügyminiszter hozzátette: uniós és NATO-partnerekkel tárgyalnak a történtekről, és hogy miként reagáljanak Oroszország várható lépéseire.

"A német Charite Intézet, ahol Navalnijt kezelik, a Porton Down-i brit katonai labortól is segítséget kért" - ez az intézmény közölte azt követően, hogy kiderült, a hidegháború idején kifejlesztett Novicsokkal mérgezték meg 2018-ban a brit földön menedéket és állampolgárságot kapott, majd a nyugati hírszerzőknek információkat szolgáltató volt orosz kémet, Szergej Szkripalt és lányát.

Dominic Raab brit külügyminiszter azt mondta: nagyon aggasztja, hogy Navalnijt Novicsokkal mérgezték meg, amit brit földön is bevetettek.

“Teljességgel elfogadhatatlan, hogy megint használták ezt a betiltott vegyi fegyvert és

megint egy vezető orosz ellenzékit ért erőszak”

- fogalmazott. “Az orosz kormánynak egy egyértelmű vádra kell válaszolnia, el kell mondania az igazságot” - tette hozzá.

Megszólalt Steve Beguin amerikai külügyminiszter-helyettes, aki szerint “hihető a Navalnij-mérgezésről szóló hír. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen egy vezető demokrácia-párti aktivistával” - mondta.

Moszkva nem érti

Moszkvában viszont visszafogottak voltak az első reakciók. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint

"a Kreml egyelőre nem tud konkrétan válaszolni a német kormány bejelentésére… Navalnij szervezetében Németországba történt evakuálása előtt nem találtak mérget.

Készek és érdekeltek vagyunk a teljes együttműködésre és adatcserére Németországgal”

- mondta, hozzátéve, hogy a németek egyelőre válasz nélkül hagyták az orosz főügyészség kérését.

A német külügy magyarázatra bekérette az orosz nagykövetet.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre azt mondta, hogy “ahogy a modern világban szokásos, a nagykövet nem kapott semmilyen bizonyítékot, dokumentumot, szakvéleményt ami alátámasztaná a német kormány bejelentését”. Sőt, “meglepő módon, ők várnak választ Oroszországtól. Mire? Ez abszurd, hol a konkrét anyag?” - kérdezett vissza.

Navalnij orosz állampolgár, és a mérgezés orosz területen, történt. Feltételezések szerint egy reptéren kaphatott mérgezett teát. Nyugati illetékesek elismerik, nem kényszeríthetik az orosz kormányt arra, hogy vizsgálatot indítson az ügyben.

Mivel a vád szerint tiltott vegyi fegyverről van szó, egy másik mód a nyomásgyakorlásra, hogy az esetet a vegyi fegyverek betiltását célzó nemzetközi szervezet, az OPCW hatáskörébe utalják.

Az oroszok szerint az intézmény - amelynek maguk is tagjai - elfogult, azóta, hogy a szíriai kormányellenes lázadók kezén lévő Gútában 2013-ban elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadást Basár el-Aszad elnök számlájára írta, és azzal vádolta az oroszokat: elnézték és elkendőzték szövetségesük lépését.

Az eset idején készült sokkoló videó hitelességét a szíriai kormány, az orosz szervek és néhány nyugati médium is megkérdőjelezte.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×