INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

nagy-britannia

brexit

londoni city

pénzügy

A londoni pénzügyi és üzleti központ, a City látképe egy napos téli napon, 2020. február 6-án.

Nehéz jövő vár a londoni Cityre Európában

Komplikált jövő elé néz Európában a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, a londoni City. Az év végén lejáró átmeneti időszak végén ténnyé válik a brexit. Az Európai Unió azonban korlátozni próbálja, milyen ügyleteket lehet folytatni Londonból.

Eddig nem vezetett eredményre London és Brüsszel alkudozása a brexit utáni gazdasági és egyéb kapcsolatokról. Mindennek az egyik legnagyobb elszenvedője a brit gazdaság egyik motorjának számító pénzügyi-szolgáltató szektor lehet.

Alku hiányában az Unió megpróbálja limitálni, hogy milyen pénzügyi tranzakciók helyszíne lehet London, ami miatt további cégek és munkahelyek vándorolnak át a kontinensre.

A City december végéig korlátlanul fér hozzá legnagyobb piacához, amelynek értékét 34 milliárd dollárra becsülik. Január 1-jén viszont véget ér az átmeneti időszak. Vagy a Kereskedelmi Világszervezet vámszabályai lépnek életbe, vagy egy EU-brit megállapodás jogi passzusai.

A Reuters hírügynökség szerint

London ezek után is Európa vezető pénzügyi központja maradhat, ahol évi ezer milliárdos forgalmat produkál a pénzváltás és a határidős ügyletek.

Ezek valószínűleg maradnak a brit fővárosban, de más szolgáltatásoknak lehet, hogy menniük kell.

Brüsszel és a britek vitájának központi témája az “ekvivalencia”, azaz, hogy a brit pénzügyi szabályozást igazítsák az unióshoz. London szerint ez nem gond, mert mindkét fél ugyanazokat a szabályokat követi. Az EU azonban júliusban közölte: nem engedi a londoni bankoknak, hogy befektetési szolgáltatásokat nyújtsanak uniós ügyfeleknek.

“A cégeknek a megállapodás nélküli, kemény brexitre kell továbbra is készülniük. Mindez megbonyolítja és az egyes országok helyi szabályozásától teszi majd függővé a Nagy-Britanniából kiinduló gazdasági tevékenységet” - mondta a Reutersnek Jonathan Herbs pénzügyi-szolgáltatási témákkal foglalkozó jogász.

Az ING és a BNP Paribas bank már jelezte, hogy kitelepíti Londonból trédereit.

A francia bank szerint a teljes brexit után "a briteknek tilos lesz pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani uniós ügyfeleknek". Ennek nyomán közölte azt is: 400 új állást hoz létre az EU-ban. Edig már 330 pénzügyi cég mozgatta át az Unióba tevékenysége egy részét, ami 5000 embert érintett. A folyamatot csak egy időre akasztotta meg a Covid-19 pandémia.

Az is nagy kérdés, hogy az uniós befektetők továbbra is kereskedhetnek-e az EU területén jegyezett részvényekkel a három vezető brit platformon.

Mindhárom érintett cég európai telephelyeket hozott létre, mivel az "egyenlőségről" szóló alku megkötése legalább októberig elhúzódik.

Az Unió közölte: akkor ad hozzáférést a briteknek saját tőkepiacához, ha az a saját érdeke lesz.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018