eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Ha leváltják, távozik a politikából Igor Matovič

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen kíséreli meg leváltani Igor Matovič szlovák kormányfőt. A bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek tartja, és a politikai csatározás részeként kezeli. A kormányfő tervezett leváltásának okaival a kormány nem ért egyet.

Igor Matovič kormányfőnek a kabinet kinevezése után 123 nappal leváltására irányuló kísérlettel kell szembenéznie. A bizalmatlansági indítványt Juraj Blanár smeres és Richard Raši független képviselők terjesztették be azután, hogy Matovič diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú.

Az ellenzék több más indokot is felsorolt, amiért a szlovák kormányfőnek távoznia kellene.

Úgy vélik, Igor Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia. Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak. A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére. Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi–gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti.

A kabinet csütörtökön reggel bejelentette, nem támogatja a miniszterelnök leváltását. „A parlamenti képviselők egy csoportja által benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek véli, és

a politikai csatározás részeként kezeli,

amellyel a beterjesztők a nyári időszakot próbálják kihasználni” – olvasható a kabinet állásfoglalásában.

A csütörtöki rendkívüli ülés előtt Igor Matovič a kamerák elé állt, és azt mondta, örül, hogy megpróbálják leváltani őt, mert szereti, ha mindkét fél érvel az igaza mellett. Úgy fogalmazott, senkit nem akar meggyőzni, sőt, arra biztatta a minisztereit és a koalíciós pártok képviselőit, hogy szabadon, a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint szavazzanak. „A pénteki programjaimat úgy egyeztem le, hogy még nem tudom, kormányfőként vagy személyi asszisztensként veszek-e részt rajtuk. Mindkét verzióval megbarátkoztam” – jelentette ki Matovič. Hozzáfűzte:

az ellenzék jobb okot is találhatott volna a leváltására, a mostani szerinte túl banális.

Azt mondta, bármilyen „ítélet” születik, tiszteletben fogja tartani. Kijelentette, ha a rendkívüli parlamenti ülésen leváltják a képviselők, lemond politikai mozgalma, az OĽaNO elnöki posztjáról, és

távozik a politikából.

A képviselőknek első nekifutásra nem sikerült megnyitniuk az ülést. A plénum ugyanis nem volt határozatképes. Majd egy órával később folytatódott a tanácskozás, de a felszólalni kívánó képviselők számát tekintve hosszas vita előzi majd meg a végső szavazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×