INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

pozsony

ellenzék

rendkívüli parlamenti ülés

igor matovic

bizalmatlansági indítvány

leváltás

Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.

Ha leváltják, távozik a politikából Igor Matovič

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen kíséreli meg leváltani Igor Matovič szlovák kormányfőt. A bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek tartja, és a politikai csatározás részeként kezeli. A kormányfő tervezett leváltásának okaival a kormány nem ért egyet.

Igor Matovič kormányfőnek a kabinet kinevezése után 123 nappal leváltására irányuló kísérlettel kell szembenéznie. A bizalmatlansági indítványt Juraj Blanár smeres és Richard Raši független képviselők terjesztették be azután, hogy Matovič diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú.

Az ellenzék több más indokot is felsorolt, amiért a szlovák kormányfőnek távoznia kellene.

Úgy vélik, Igor Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia. Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak. A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére. Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi–gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti.

A kabinet csütörtökön reggel bejelentette, nem támogatja a miniszterelnök leváltását. „A parlamenti képviselők egy csoportja által benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek véli, és

a politikai csatározás részeként kezeli,

amellyel a beterjesztők a nyári időszakot próbálják kihasználni” – olvasható a kabinet állásfoglalásában.

A csütörtöki rendkívüli ülés előtt Igor Matovič a kamerák elé állt, és azt mondta, örül, hogy megpróbálják leváltani őt, mert szereti, ha mindkét fél érvel az igaza mellett. Úgy fogalmazott, senkit nem akar meggyőzni, sőt, arra biztatta a minisztereit és a koalíciós pártok képviselőit, hogy szabadon, a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint szavazzanak. „A pénteki programjaimat úgy egyeztem le, hogy még nem tudom, kormányfőként vagy személyi asszisztensként veszek-e részt rajtuk. Mindkét verzióval megbarátkoztam” – jelentette ki Matovič. Hozzáfűzte:

az ellenzék jobb okot is találhatott volna a leváltására, a mostani szerinte túl banális.

Azt mondta, bármilyen „ítélet” születik, tiszteletben fogja tartani. Kijelentette, ha a rendkívüli parlamenti ülésen leváltják a képviselők, lemond politikai mozgalma, az OĽaNO elnöki posztjáról, és

távozik a politikából.

A képviselőknek első nekifutásra nem sikerült megnyitniuk az ülést. A plénum ugyanis nem volt határozatképes. Majd egy órával később folytatódott a tanácskozás, de a felszólalni kívánó képviselők számát tekintve hosszas vita előzi majd meg a végső szavazást.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Ha leváltják, távozik a politikából Igor Matovič
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018