eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke, mielőtt voksol egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Összeállították Igor Matovič "bűnlajstromát"

"Alkalmatlan", "tolvaj", "bohóc"; hét napon belül össze kell ülnie a parlamentnek a bizalmatlansági indítvány ügyében.

Az ellenzék Igor Matovič szlovák kormányfő leváltását kezdeményezi. A Smer és a belőle kivált Hlas parlamenti képviselői már össze is gyűjtötték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat. Eredetileg a kormányfő plagizált diplomamunkája volt az ok, most azonban már a brüsszeli szereplését is kifogásolják.

Igor Matovič szlovák kormányfőnek így bizalmatlansági indítvánnyal kell szembenéznie a parlamentben. Juraj Blanár, a Smer alelnöke, és Richard Raši, a Peter Pellegrini exkormányfő által létrehozott Hlas párt képviselője együtt jelentette be, hogy a miniszterelnök leváltására irányuló javaslatukat leadták a parlament iktatójában.

A házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia a parlamentet, hogy tárgyaljanak a bizalmatlansági indítványról. A kezdeményezők szerint több ok is van a kormányfő menesztésére. Blanár szerint ezek közé tartozik Matovič felkészületlensége az alkotmányos feladatok ellátására, a kormányprogramtól való eltérés és a koronavírus-válság felszámolására irányuló igyekezetének elhibázottsága.

Hozzátették azt is, hogy szerintük Matovič felkészületlenül ment a múlt pénteken Brüsszelbe, ahol inkompetens módon nyilvánult meg, aminek következtében Szlovákia eurómilliókat veszített.

Robert Fico, a Smer elnöke epésen megjegyezte, hogy mint volt kormányfőtől többen is megkérdezték:

"Miféle bohócot küldtetek ide, aki nyelveket sem tud, elbújik a sarokban,

semmit nem intéz el, semmivel nem törődik?"

Az exkormányfő szerint azzal, hogy Igor Matovič a vissza nem térítendő támogatások 390 milliárd euróra való csökkentését javasolta, ártott Szlovákiának. Eredetileg ugyanis magasabb összegről, 500 milliárd euróról állapodtak meg erre a célra.

"Szlovákia azon kevés uniós országok közé tartozik, akik kevesebbet kapnak, mint az eredeti javaslatban szerepelt. Ez Igor Matovič munkájának az eredménye" – mondta Robert Fico, aki úgy látja, az uniós csúcs győztesei Magyarország és Lengyelország mellett az úgynevezett takarékos négyek, Dánia, Ausztria, Svédország és Hollandia, Szlovákia pedig a kevés vesztes országok egyike.

Az ellenzéki képviselők még azzal toldották meg a bizalmatlansági indítványt, hogy

Matovič saját magát is tolvajnak nevezte,

amikor múlt pénteken kipattant a plágiumügy. Azóta viszont kerüli az ezzel kapcsolatos kérdésekre a válaszadást, noha Brüsszelbe utazása előtt azt ígérte, magyarázatot ad cselekedetére. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy bár elismeri a hibáját, azért nem mond le, legfeljebb akkor, ha már teljesítette kormányfőként tett ígéreteit. Annak ellenére azonban, hogy az ellenzék nekiment Matovičnak, a leváltásához nincs meg az ereje. Mivel a kormánypártok nem ragaszkodnak a távozásához, ezért a plénumban nem menne át a javaslat. Ha mégis, akkor az a kormány bukását eredményezné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×