eur:
395.15
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Plágiumbotrány: Matovic fejét követeli az ellenzék

Lassan már az lesz a kérdés Szlovákiában, van-e egyáltalán olyan politikus, aki saját maga írta meg az egyetemi diplomamunkáját. A múlt héten még Boris Kollár házelnöknek kellett magyarázkodnia a plagizálás miatt, e hét elején Branislav Gröhling oktatási minisztert állították pellengérre ugyanezért, csütörtökön pedig Igor Matovič kormányfőről húzta rá a vizes lepedőt a sajtó.

Igor Matovič 1998-ban írt diplomamunkájában két publikációt is felhasznált anélkül, hogy azok forrását feltüntette volna. Lemásolt két könyvet, és a saját alkotásaként adta le a záródolgozatát. Diplomamunkája ezáltal ugyanolyan plágiumnak minősül, mint az előző kormány házelnökének, Andrej Dankónak a kisdoktori munkája – írta a DenníkN napilap.

A miniszterelnök nem tagadta a vádakat, és elismerte, hogy a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karának hallgatójaként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát.

A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét.

Ezt a közösségi oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben fejtette ki. „Őszintén, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban nem idéztem-e valamit, illetve hogy mennyit idéztem. Ha ez így van,

elloptam valamit, ami nem volt az enyém, tehát ezen a téren de facto tolvaj vagyok,

ami szomorú, és egyáltalán nem válik a dicsőségemre. Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – olvasható a kormányfő bejegyzésében.

Igor Matovič koalíciós partnerei szégyellik a miniszterelnök plágiumügyét, de egyikük sem akarja, hogy emiatt szétessen az alig négy hónapja kormányzó kormánykoalíció. „Komolyan mondom, közülünk egyelőre senki nem bírja felfogni, hogy két héten belül a házelnökről, majd az oktatási miniszterről és most Matovičról is kiderült, hogy csalt a diplomamunkájával.

Nem akarom, hogy Fico vagy Pellegrini visszatérjen, pláne nem, hogy a fasiszták jöjjenek, de ez szörnyű szégyen”

– reagált Juraj Šeliga, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí alelnöke.

A másik koalíciós partner, a Szabadság és Szolidaritás egyelőre szűkszavúan reagált. „Meg kell fontolnunk az összes lehetőséget és konzultálnunk kell a frakcióval és a párt tagjaival” – válaszolta Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

Az ellenzék értelemszerűen Igor Matovič fejét követeli. Ha nem mond le, akkor az előző kormányfő, Peter Pellgrini körül csoportosuló képviselők megfontolják, hogy további lépéseket tesznek az ügyben. „Igor Matovičnak is követnie kellene a saját meggyőződését, és le kellene mondania. Ha ezt nem teszi meg, egyértelműen bebizonyítja, hogy

a tolvajlás ellen folytatott tízéves harca minden Szlovákiában élő ember átverése”

– mondta Richard Raši korábbi smeres, jelenleg független képviselő.

Robert Fico, a Smer elnöke, Igor Matovič legnagyobb politikai ellenfele úgy fogalmazott, egyáltalán nem lepi meg, hogy Matovič csalt a diplomamunkája írásakor. „Fontolgatjuk, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsunk be Matovič ellen. Nem is a diplomája, hanem a jelleme miatt. Nem vagyunk azonban biztosak abban, hogy az alkotmány lehetővé teszi-e, hogy valaki ellen szellemi fogyatékosság miatt nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt” – írta Fico a közösségi hálón.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint eddigi legnagyobb értékrendi válságát éli a kormány. Az államfő csalódott és szomorú, amiért továbbra sem teljesülnek az emberek elvárásai, az övéit is beleértve, amelyek a Matovič-kormánnyal és a politikai elszámoltathatósággal kapcsolatosak. „A csalás elfogadhatatlan, mint ahogyan az is, ha a csalást bagatellizálják. Mindnyájunk feladata, hogy visszaszerezzük az emberek politikába és intézményekbe vetett bizalmát, amit korábban ellenfeleinktől számon kértünk” – mondta Szlovákia köztársasági elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×