eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szlovák rendőrök a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Itt a menetrend, négy fázisban enyhítenének a járvány miatti szigoron Szlovákiában

Az első fázis éppen ma lép életbe. Az első, a második és a harmadik fázisok közt a tervek szerint kéthetes időszak telik majd el, míg a negyedik fázisba való átlépéshez több mint két héten át kell figyelni a járvány alakulását.

Szlovákiában a központi válságstáb kedden jóváhagyta a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott óvintézkedések enyhítésének első fázisát. Ennek megfelelően:

  • a 300 m2-nél kisebb alapterületű üzletek már kinyithatnak.
  • Újraindulhat a közétkeztetés, de csak elvitelre adhatnak ki ételt,
  • megnyitnak a kültéri piacterek,
  • az autókereskedések,
  • az autóbazárok.

„Engedélyezzük a sportolást a szabadtéri sportpályákon az öltözők és a mosdók használata nélkül, kinyithatnak a hosszú távú elszállásolást nyújtó szálláshelyek is, de étkezés nélkül” – folytatta Igor Matovič miniszterelnök.

A kormányfő szerint a központi válságstáb csaknem egyöntetűen szavazott az enyhítésről. A korlátozásokat fokozatosan, négy fázisban oldanák fel, az egyes fázisok optimális esetben két hétig fognak tartani. Második lépésben – ideális körülmények között két hét múlva –nyithatnak majd a fodrászatok, kozmetikák, újraindulhat a taxiszolgálat, a templomokban pedig ismét lehet majd istentiszteletet tartani. A harmadik fázisban – tehát remény szerint egy hónap múlva – kinyithatnak az 1000 m2-nél nem nagyobb üzletek, a múzeumok, galériák és könyvtárak és az éttermek külső teraszai. Legvégül,

nagyjából június közepén pedig már lehet tömegrendezvényeket is tartani, nyithatnak a mozik a színházak, a fürdők és a beltéri sportlétesítmények.

Ha az elkövetkező hetekben sem emelkedik a mostaninál nagyobb ütemben a fertőzöttek száma, akkor át lehet majd lépni az egyik fázisból a másikba. Mindig az újonnan igazolt fertőzöttek heti átlagát veszik majd figyelembe. Ha az újonnan igazolt fertőzöttek heti átlaga nem éri el a 100-at, akkor az ország továbbléphet a következő fázisba.

Ha az átlag 100 és 150 között lesz, akkor marad az adott fázisban,

és a továbbiakban is csak azok az üzletek maradhatnak nyitva, amelyeket az eddigi fázisok lehetővé tettek. Amennyiben az új fertőzöttek heti átlaga meghaladja a 150-et, akkor bezárják azokat az üzleteket is, amelyeket előzőleg kinyitottak.

A határnyitás kérdése egyelőre nincs tervben. Ján Mikas országos tisztifőorvos kijelentette, erre legkorábban az enyhítések végső, negyedik fázisában, vagy csak azután kerülhet sor. Az, hogy mikor nyitják meg a határokat, attól is függ, hogyan fog alakulni a járványügyi helyzet Európában. Mikas szerint a határnyitás jelenleg kockázatot jelentene.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×