eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Illegális romatelep Krasznahorkaváralján, ahol Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke meghirdette a részben a tulajdonába került telken álló illegális viskók eltávolítását 2012. szeptember 29-én. Krasznahorkaváralján mintegy kétszáz rendőr ügyelt a biztonságra, több autóbusznyi rohamosztagos lovas rendőrrel és egy vízágyúval vonultak ki a helyszínre. A falu több utcáját, valamint a romák telepére vezető mindkét utat lezárták.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kérdéses, jut-e elég rendőr a karantén alá vont szlovák romatelepekre

Szlovákiában az iglói járás egyik romatelepén közösségi szakaszba lépett a koronavírus terjedése.

A telepen legutóbb 30 újabb beteget regisztráltak. A szlovák egészségügyi miniszter közölte, a marginalizálódott közösségen belül ellenőrizhetetlenül terjed a vírus, s ha a tömeges terjedés más területeken is beigazolódik, ezeket a térségeket is karantén alá fogják helyezni. A pénteken délben ismertetett legfrissebb adatok szerint Szlovákiában átlépte az ezret a fertőzöttek száma, 72 új fertőzöttet jelentettek.

A koronavírus terjedésének úgynevezett közösségi szakaszba való lépése a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet megállapítani, ki kitől kapta el a fertőzést. Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a pozitív esetek döntő többségét épp a romatelepeken élők között mutatták ki. Előrejelezte,

a kormány további lépések megtételére lesz kénytelen, hogy megfékezzék a vírus terjedését.

„Ellenőrizhetetlenné válhat a vírus elterjedése, ezt a romatelepeken tapasztaltak is igazolják. Nincs más lehetőség, minthogy újabb karantént kell elrendelnünk akár annak árán is, hogy ezeket a telepeket a fegyveres egységek emberei fogják majd védeni” – mondta az egészségügyi tárca vezetője.

Roman Mikulec belügyminiszter arról biztosított, hogy

szükség esetén a rendőrség gondoskodik további romatelepek vesztegzár alá vonásáról.

Arra azonban nem tudott egyértelmű választ adni, hogy megvan-e ehhez a megfelelő számú személyi állomány. „Nem lehet pontosan meghatározni, hogy hány romatelepre van emberünk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden intézkedést be tudjuk tartani ott, ahol szükséges” – fogalmazott Mikulec. A telepeken élő marginalizált roma közösség helyzetét epidemiológusok, virológusok és más szakértők is felügyelik.

A koronavírus megfékezése érdekében életbe léptetett szigorú óvintézkedések fokozatos visszavonásában Szlovákia lemarad a környékbeli országokhoz képest, annak ellenére, hogy az idevágó statisztika aránylag kedvező képet mutat a helyzetről. Pénteken délben 1049 fertőzöttet tartottak nyilván, eddig összesen 8 halálos áldozatot követelt a vírus – ami lakosságarányosan az európai uniós tagállamok közül a legalacsonyabb szám –, és eddig 167 személy gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×