eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zuzana Caputová szlovák államfő, Peter Pellegrini leköszönő szlovák miniszterelnök (b) és az új kormány megalakításával megbízott Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke (j) a pozsonyi elnöki palotában tartott találkozójukon 2020. március 16-án, miután Caputová elfogadta a leendő kormány személyi összetételét. Védőmaszkot az új koronavírus járványa miatt viselnek.
Nyitókép: Michal Svitok

Válságstábbal indít a felálló új kormány Szlovákiában

Sosem volt még kormányváltás Szlovákiában olyan drámai körülmények között, mint most. Igor Matovič, Szlovákia leendő miniszterelnöke bemutatta a kinevezésre váró kabinet tagjainak névsorát. Megerősítette, hogy a jelöltek kiválasztásában szerepet játszott a koronavírus-járvány kezelése is. A Peter Pellegrini vezette kormányt szombaton váltó új kabinet elsőrendű feladata lesz egy állandó válságstáb felállítása.

Az új négypárti kormánykoalícióban a miniszterelnöki poszton túl hét minisztérium vezetéséért lesz felelős a választásokat megnyerő OĽaNO mozgalom. Az új szlovák kormány megalakulásáról szóló híreket beárnyékolja a koronavírus járvány.

Az új belügyminiszter Roman Mikulec lesz, aki korábban a katonai hírszerzés vezetője volt.

Igor Matovič szerint képes lesz irányítani a tárcát és a biztonsági erőket a krízishelyzetben. Roman Mikulec jelölése az új kabinet legnagyobb meglepetése. „A válságstáb és a válságstáb irányítása miatt döntöttem személyesen arról, hogy egy ezredes legyen a belügyminiszter, aki a múltban hétszáz embert vezetett a katonai hírszerzésnél. Szeretném, hogy ez az ember vegye át a belügyminisztérium vezetését” – indokolta döntését a leendő miniszterelnök.

Eredetileg Grendel Gábor jelöléséről folytak találgatások a sajtóban, melyek végül nem igazolódtak be, így

nem lesz magyar minisztere az új kabinetnek.

Az OĽaNO-hoz tartozik továbbá a pénzügy- és egészségügy, a védelmi és kulturális tárca, valamint a környezetvédelemi és a földművelésügyi minisztérium.

A koalíció második legerősebb pártja, a Boris Kollár vezette jobbközép Sme rodina két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott, illetve ők kapták a parlament elnökének posztját is, amelyet a párt elnöke tölt majd be. Kollár elégedett a tárcák elosztásával. Arra emlékeztetett, hogy az első pillanattól teljesíteni akarja az ígéreteit, amelyekkel a kormánykoalícióba léptek. „Építeni kezdjük a bérlakásokat, megszüntetjük a gyógyszerekért fizetendő illetéket, elindítjuk a végrehajtási amnesztiát” – mondta.

A Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás jelöltjei három minisztériumot vezetnek majd, és ők is kaptak egy miniszterelnök-helyettesi posztot. Sulík számára, mint új gazdasági miniszter elsőszámú feladat lesz a gazdasági válság és annak következményeinek megoldása.

A centrista liberális Za ľudí párt, – amelynek vezetője, Andrej Kiska volt államfő kedden jelentette be, hogy egészségügyi okokból lemond parlamenti mandátumáról – két tárcát vezethet majd. Veronika Remišová alelnök azt mondta, két komoly reszort került hozzájuk: az igazságügyi tárca és a beruházásokért felelős miniszterelnökhelyettesi poszt.

Az új kormány legelső feladataként Igor Matovič a koronavírus-járvány megoldására

egy állandó válságstáb felállítását jelölte meg.

„A helyzet azt kívánja, hogy egy folyamatosan ülésező válságstáb alakuljon, nem lehet, hogy ad-hoc ülésezzen, ahol az ottlévők kicserélik egymás között az információikat. Egy állandó válságstábra van szükség” – fogalmazott a leendő kormányfő.

Gumikesztyűs, maszkos parlamenti ülés

A koronavírus-járvány miatt zárt ajtók mögött kezdődött meg pénteken az új összetételű szlovák törvényhozás alakuló ülése, a képviselők védőmaszkokban és gumikesztyűkben jelentek meg.

Eskütételük után az új képviselők az egyes parlamenti tisztségekre jelölt személyekről szavaztak.

Az új összetételű 150 fős parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához három ötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz (ez valamivel több mint 63 százalék).

  • A Matovic vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali mozgalomnak 53 képviselője lesz a törvényhozásban.
  • A Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) 17,
  • a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 13,
  • az előző államfő, Andrej Kiska vezette centrista liberális Emberekért párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben.

Peter Pellegrini kormánya pénteken nyújtja be lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, aki szombaton nevezi ki Igor Matovič kabinetjét. A kormányzást elbukó Smer színeiben politizáló Pellegrini a parlament alelnökeként folytathatja. Igor Matovič új kormányának 30 napon belül kell bizalmat kapnia a parlamenttől, amely egyben a kormányprogram elfogadásáról is dönt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×