eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Arcmaszkot viselő anatómiai csontváz egy londoni gyógyászati segédeszköz-szaküzletben 2020. március 2-án. Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze a koronavírus-járvány elleni intézkedések elrendelése céljából.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Félmillió fertőzöttel számolnak északi szomszédunknál

A koronavírus terjedése és az emiatt törölt repülőjáratok miatt mintegy kétezer szlovák állampolgár vár arra, hogy hazautazhasson külföldről. A külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy első körben a kiskorúak, a diákok és a szolgálati úton lévők kapnak segítséget. A Szlovák Egészségpolitikai Intézet tanulmányozta a világjárvány valószínű forgatókönyveit, és ennek alapján felállított egy modellt. Eszerint a fertőzöttek száma Szlovákiában meghaladhatja majd az 537 000 főt, közülük 24 ezren szorulnak majd kórházi ellátásra.

A Marokkóban szabadságát töltő Roman Martinec is Szlovákiába szeretne hazatérni. Ez az afrikai ország is fokozatosan törölte az összes repülőjáratot, a szlovák férfinak pedig nincs módja hazautazni. „Üresek a szállodák, nekünk szlovákiaiaknak nem mondanak semmit, hogy evakuálnak, s ha igen, akkor mikor. A többi ország már szombat óta szállítja haza állampolgárait. 12 ezer franciát már szombat óta evakuálnak” – mondta a szlovák férfi.

A szlovák külügyminisztérium adatai szerint valamennyi kontinensről eddig

2 ezer szlovák állampolgár kérte a hazatelepítést.

A nagy mennyiségre való tekintettel a külügyi tárca arra kéri őket, hogy amennyire csak tudják, közelítsék meg Szlovákiát. „A szállítási kapacitásokat figyelembe véve fontossági sorrendben a diákok, a külföldi szolgálati úton lévők és a gyermekek térhetnek haza” – tájékoztatott Juraj Tomaga külügyi szóvivő.

A külföldről hazaszállított polgárok valamennyien kéthetes kötelező karanténba kerülnek a belügyminisztérium valamelyik szállására. Addig ott kell maradniuk, míg a laboreredményeik nem érkeznek meg. Petar Lazarov, a tárca szóvivője közölte, hogy negatív eredmény esetén hazatérhetnek, ahol továbbra is karanténban maradnak, a meghatározott 14 napig. A bősi szálláshelyen jelenleg 190-en tartózkodnak. A bősi intézmény megtelte után a liptószentjánosi és a donovali szállások várják a hazaérkezőket.

A Szlovák Egészségpolitikai Intézet tanulmánya szerint

a jelenlegi intézkedések betartása mellett a március 15-től számított 110 napon belül a lakosság 10 százaléka fertőződhet meg a koronavírussal.

A biztonsági intézkedések nélkül ez az arány sokkal magasabb lenne. Az előrejelzés szerint a március 15. utáni 60. napon lesz a szlovákiai kórházakban a legtöbb, intenzív ellátást igénylő beteg. Ekkor 532 páciensnek lehet majd szüksége mesterséges lélegeztetésre, jelenleg 550 lélegeztető gép áll rendelkezésre. Az intézet szerint tehát

a kórházaknak még két hónapjuk van arra, hogy szükség esetén bővítsék a technikai felszerelésüket.

Az intézet pozitívan értékeli a jelenleg Szlovákiában érvényben lévő intézkedéseket, beleértve az iskolák és az autógyárak bezárását. A modell azzal számol, hogy ezek a következő hetekben, sőt hónapokban is érvényben maradnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×