eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Függetlenségpárti nő ünnepli a brit kiválást a londoni Parlament téren 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban.
Nyitókép: Függetlenségpárti nő ünnepli a brit kiválást a londoni Parlament téren 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. MTI/EPA/Neil Hall

Új fejezet nyílt Nagy-Britannia történetében

Péntek este még 28 tagja volt az Európai Uniónak, szombat reggel már csak 27. Mivel több mint három éve a britek népszavazáson döntöttek a távozás mellett, az eljárás lebonyolítása után most kiléptek. A sima kilépés érdekében tizenegy hónap átmeneti időszak következik.

Majdnem fél évszázadon át, negyvenhét évig volt Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, de a kilépést legerőteljesebben szorgalmazó brit poliitkus, a Brexit Pártot vezető Nigel Farage, így kommentálta a történelmi eseményt:

"Európának ezer éve tagja Anglia és onnan nem lép ki. Európát szeretjük. Az Európai Uniót nem."

Farage pártja színeiben az Európai Parlament tagja volt, tehát azt láthattuk a tévéhíradóban, amint Brüsszelben csomagolja a könyveit, ingóságait, hiszen a kilépés folytán elveszíti ezt a megbizatását, csakúgy, mint hetvenkét másik brit uniós parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament épülete előtti zászlósorban levonták árbocáról a brit lobogót.

A kilépés legfőbb okát Boris Johnson miniszterelnök röviden fogalmazta meg a távozás órájában a Downing Street 10-beől kiadott videónyilatkozatában:

'Úgy éreztük, hogy az Európai Unió helytelen irányban halad, ami nekünk nem felel meg."

Január 31-én este a Downing Street 10 épületére a brit nemzeti színeket vetítették, továbbá egy pergő számokat mutató időjelző óra képét, amelyen messzeláthatóan folyt a visszaszámlálás a kilépés időpontjáig. Az utolsó percben már harsogva számolta a másodperceket az utcán összegyűlt tömeg. S vetítve megjelent az épület falán a londoni parlament híres toronyórájának, a Big Bennek a képe, megkondultak a harangjai, hogy elüssék a tizenegyet, amikor odaát, a La Manche Csatorna másik oldalán, Budapesten is, éjfélt ütött az óra, a brit távozás idejét.

Előzőleg arról jelentek meg közlemények, hogy a brexit minden cécó, harangzúgás és harsonaszó nélkül fog megtörténni, támogatói örömmel, de ujjongás nélkül ünnepelnek, ellenzői tudomásul veszik, hogy a brit népszavazáson a kilépés melletti eredmény született, s a nép demokratikus döntését figyelemben kell tartani. De Nigel Farage népünnepélyt hirdetett a londoni Parlament előtti térre, többezres volt a tömeg, a Big Ben harangjai bongva ütötték el az órát és harsonaszó is felcsendült. A brexitisták ujjongtak, majd, Nigel Farage vezérletével elénekelték az angol himnuszt, az 'Isten óvd a királynő'-t, és jónéhányan a 'Rule Britannia' hazafias indulóra is rágyujtotak, amely szerint a tengereken Britanniának kell uralkodnia és ez az ország soha nem lesz mások szolgája.

A tömegből többeket megszólaltattak a tévériporterek, az angolok eszerint tisztában vannak azzal, hogy történelmükben új fejezet kezdődik, de nem aggódnak a jövőjük felől. Egy asszony azt nyilatkozta, hogy ha a dolgok úgy alakulnak ahogyan a brexit kezdeményezői elképzelték, az Európai Unió pedig továbbra is elkövet hibákat, akkor még az előfordulhat, hogy a britek példáját más tagországok követik.

Ugyanakkor a skótok nem győzik hangsúlyozni elégedetlenségüket.

Skócia a három évvel ezelőtti népszavazáson a bentmaradás melllett adta le voksát. Ha független lenne, nem kellene most kilépnie. Függetlenedése régi kívánsága a skót nacionalistáknak, de megoldhatatlan.

Brüsszel üzenete amúgy ez volt: "Isten veletek, de viszontlátásra"

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×