INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

nógrádi györgy

brexit

nagy-britannia

titkosszolgálat

usa

Nógrádi György a brexitről: világpolitikai átrendeződés titkosszolgálati kanyarokkal

Nógrádi György a brexitről: világpolitikai átrendeződés titkosszolgálati kanyarokkal

A francia és a német állam kapcsolatára, továbbá a nagyhatalmak titkosszolgálati munkájára is komoly hatása lehet a brexitnek - hangsúlyozta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban.

A brit alsóház leszavazta a felsőház brexitmódosító javaslatait, és jelenleg Európa azzal számolhat, hogy a brexittárgyalás hasonló lesz az EU és Kanada közötti tárgyalásokhoz abban, hogy évekig el fog húzódni - vélekedett a pénteken bekövetkező történelmi eseményről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban.

"Jelezni szeretném, hogy a francia-német kapcsolat korábban kiváló volt, a bonni köztársaságig. A franciáké volt a vezető szerep politikailag és katonailag, a németeké gazdaságilag és pénzügyileg. Attól fogva, hogy berlini köztársaság van, minden vezető szerep a németeké" - fogalmazott a megbomlott egyensúlyról a szakértő.

Nógrádi György szerint most a franciák úgy érzik, hogy megszabadultak a britektől, végre nem kell minden missziót egyeztetni velük, ám az EU-n belül súlyos következményei lesznek a brexitnek:

"ha a britek kilépnek, ettől kezdve az unió nem kapja meg a brit titkosszolgálati jelentéseket.

A britek csak a NATO-val hajlandóak együttműködni, az Európai Unióval nem. Ettől kezdve közös európai kül- és biztonságpolitikáról nem tudunk beszélni" - fogalmazott.

Márpedig az ausztráliai, japán, kanadai információkból kimaradni szerinte nem pozitív, mivel ezekkel a területekkel valós EU-s kapcsolat nincs.

Mint rámutatott, Boris Johnson fő célja a brexit után az lesz, hogy különleges együttműködést alakítson ki az Egyesült Államokkal. "Ez azt jelenti, hogy az európai autóipar elkezd rohanni Nagy-Britanniába, mert onnan sokkal jobban bejut az amerikai autópiacra, mint az EU területéről. Máshogy fogalmazva: Nagy-Britannia visszahozza az Egyesült Államokat Európába. Most is itt van, de szerepe növekedni fog" - fejtegette.

Nógrádi György meggyőződése, hogy az Európai Bizottság új vezetőjének, Ursula von der Leyennek is csökkenni fog a világpolitikai mozgástere a brexit után, és nagy kérdés, hogy milyen lesz a brexit utáni brit-amerikai kapcsolat.

"A különleges kapcsolat azt eredményezheti, hogy

a britek megpróbálnak az egyes uniós államokkal is különleges kapcsolatot teremteni,

ilyenek lehetnek a balti államokkal, a skandinávokkal, lengyelekkel. A britek abból indulnak ki, hogy a brit nemzetközösségnek 47 tagja van, és ez számukra pótolni tudja az Európai Uniót. És így br a franciák kihagyják a briteket, de ezért óriási árat fizetnek" - elemezgetett Nógrádi György, aki szerint mindenki "rohanni fog" NATO-információkért, és ez Európa további térvesztéséhez vezet, az öreg kontinens beismeri, hogy "három világpolitikai játékos marad, az USA, Oroszország és Kína".

Ez szerinte akár még a V4-ek közé is éket verhet, mert a csoporton belül a lengyel álláspont nagyon sokszor más, mint a másik három országé.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Nógrádi György a brexitről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018