eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Pexels.com

Korszakváltás a francia irodalmi életben: nem menő többé a pedofília

Kiskorúakra utazó „szexuális ragadozó” áldozata által írt könyv gerjeszt szenvedélyes vitát Franciaországban. A közvélemény azzal szembesül, hogy az 1968-as diáklázadás óta gyakorlatilag napjainkig a pedofília haladó dolognak számított francia értelmiségi és művészi körökben.

„A beleegyezés” címet viselő, néhány napja megjelent könyvében a ma 47 éves, a Juillard nevű könyvkiadó igazgatójaként dolgozó Vanessa Springora arról számol be, hogy

miként csábította el őt 13 éves korában egy nála 36 évvel idősebb, bizonyos Gabriel Matzneff nevű író-újságíró.

A gyakorlatilag csak a párizsi irodalmi körökben ismert Matzneff kiskorú lányokkal és fiúkkal folytatott szexuális kapcsolatokra „szakosodott”, ezzel kapcsolatos élményeit pedig irodalmi műnek kikiáltott könyvekben mesélte el.

A lányokat hazai földön vadászta, a fiúkért olyan távol-keleti országokba utazott, ahol a gyermekek prostitucíóra való kényszerítése törvényes volt.

A több irodalmi díjjal kitüntetett, ma 83 éves Matzneff ténykedését és munkásságát értelmiségi berkekben sokáig nagy megértés övezte. A '68-as diáklázadást követően ugyanis számos művész és értelmiségi deklarált célja az volt, hogy felszabadítsa a gyermekeket „az elnyomás struktúrájának” tekintett család „uralma” alól, és megismertessék velük a felnőttekkel folytatott szexuális kapcsolatok „örömeit”.

Többnyire mások gyermekeinek a felszabadításáról volt szó, és a dolog évtizedeken keresztül működött. A pedofília polgárpukkasztó, forradalmi cselekedetté vált, ami odáig fajult, hogy a hetvenes években a Liberation és a Le Monde baloldali napilapok petíciót tettek közzé, melyben neves írók, filozófusok és politikusok

a pedofília büntethetőségének a megszüntetését követelték.

Bár alapvetően baloldali indíttatású kezdeményezésről volt szó, pedofília-ügyben a kor elitjének nagy részét a cinkosság jellemezte. A jelenség ellen felszólalókat erénycsőszöknek vagy maradiaknak nevezték, és kigúnyolták őket.

Jellemző eset, hogy amikor 1990-ben a francia televízió egy népszerű irodalmi beszélgetőműsorában Denise Bombardier kanadai írónő keményen elítélte Matzneff és a hozzá hasonlók cselekedeteit, mondván, tönkreteszik az elcsábított kiskorú lányok életét, az érintettet egyszerűen kiközösítették a francia irodalmi életből.

E közös fronton 1996-ban esett az első komoly repedés, amikor a szomszédos Belgiumban kirobbant a Dutroux-ügy. Egy kiterjedt pedofil „beszállítói” hálózat lebukásáról volt szó, melynek tagjairól kiderült, hogy kiszemelt áldozataikat

nemcsak megerőszakolták, hanem meg is gyilkolták.

De további huszonnégy évre volt szükség ahhoz, hogy a kiskorúak „szexuális felszabadításán” buzgolkodó felnőttek mellett Vanessa Springora személyében a másik oldal is megszólaljon. Az „öngyógyítási céllal” megírt könyvből az derül ki, hogy a Gabriel Matzneff-fel folytatott viszonya nem felszabadította, hanem feldúlta, összetörte az életét.

Bevallása szerint sokáig birkózott azzal a ténnyel, hogy 13 évesen tényleg szerelmes volt az íróba, és mindennel egyetértett, ami közöttük történt. Ám később rá kellett döbbennie, majd fel kellett dolgoznia, hogy

valójában egy „szexuális ragadozó” áldozatává vált.

Egyik legfontosabb megállapítása úgy hangzik, hogy egy felnőttnek nem lenne szabad kihasználnia a kiskorúak szeretetéhségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×