eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Iraki rendőr az Egyesült Államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén, miután tüntetők felgyújtották az épület külső homlokzatát. A tüntetések előző nap kezdődtek tiltakozásul az amerikai erők iraki légicsapásai ellen. Az Egyesült Államok december 29-én hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

A cseh katonák egyelőre Irakban maradnak

Annak ellenére, hogy néhány hadsereg kivonja csapatait az iraki missziókból a helyi parlament kérésére, a cseh katonák ott maradnak, és a NATO vezetésével összehangolják tevékenységüket. Jelenleg 42 cseh katona, rendőr és vegyész teljesít szolgálatot az országban. A NATO-kontingens kötelékében kiképzői feladatokat ellátó 7 szlovák katona viszont már nincs Irakban. Az egység tagjait Kuvaitba szállították.

A cseh hadsereg vezérkara a védelmi minisztériummal kötött megegyezés alapján

egyelőre nem hozza haza a katonáit Irakból.

Ezt Ján Pejšek, a védelmi tárca szóvivője is megerősítette. „Volt egy találkozó a miniszter és a vezérkari főnök között, ahol minden pro és kontra lehetőséget mérlegre tettek, majd olyan megegyezés született, hogy ha a helyzet fokozódik, ismét találkoznak egymással és meghozzák a szükséges intézkedéseket” – tájékoztatott a szóvivő.

Magdaléna Dvořáková, a hadsereg szóvivője viszont hozzátette, hogy a kint tartózkodó cseh katonák védelme érdekében már meghozták a szükséges intézkedéseket. „A kiképzést megszüntettük, a cseh katonáknak nem esett bajuk” – mondta a hadsereg szóvivője. A védelmi minisztérium ugyancsak megerősítette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amellyel elkerülhető a jelenlegi helyzet eszkalálódása és a még súlyosabb konfliktus.

A csehekkel ellentétben ideiglenesen elhagyta Irakot az ott állomásozó hét szlovák katona, amit élénk belpolitikai szópárbaj kísért. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy a katonák már nincsenek az országban. Robert Fico, a vezető kormánypárt, a Smer elnöke pedig azt is elárulta, hogy az egység tagjai Kuvaitban vannak. A kormányhivatal szerint a következő lépésekről a szövetségesekkel való egyeztetés után fognak dönteni.

A szlovák exkomrányfő a nemzetközi jog súlyos megsértésének tartja Kászim Szulejmáni megölését, az Irakban és Iránban kialakult helyzet pedig szerinte veszélyezteti a békét. „Egyáltalán nem volt ártatlan ember az, akit megöltek, de ez nem jelenti azt, hogy valaki elhatározhatja egy ilyen ember megöletését, ha nem adottak a nemzetközi jogi feltételek.

A nemzetközi jog megsértésének tartom a történteket”

– jelentette ki Fico az ENSZ chartájára hivatkozva. Javasolni fogja, hogy pártja képviselői támogassák egy ilyen értelmű parlamenti határozat elfogadását.

Andrej Danko házelnök a jelenlegi és a volt miniszterelnököt is bírálta. Szerinte

túl sok információt árultak el a katonák hollétéről.

A szlovák parlament elnöke arról is beszélt, szeretné, ha a törvényhozás a következő ülésén elfogadna egy Közel-Keletről szóló határozatot, amelyben akár a katonák kivonására is felszólíthatja a parlament a kormányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×